Így kezeld a menopauza tüneteit!

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőt utolér. Sajnos a legtöbb embernél az ilyenkor fellépő tünetek jelentősen befolyásolják a mindennapokat, így érdemes különböző dolgokat bevetni ellenük, hogy elviselhetőek legyenek.

Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, mely panaszokat mik okozzák, és hogy miként lehet azokat enyhíteni.

Hőhullámok

A legtöbb nő a klimax idején hőhullámokról számol be. Van, hogy ezt hideg érzés követ, amikor a test erei kitágulnak, hogy gyorsan leadják a hőt. A hőhullámok általában 1-5 percig tartanak, és mind perimenopauzában, mind premenopauzában jelentkezhetnek. A panaszhoz egyéb tünetek is társulhatnak, pl. heves szívdobogás, alvászavarok, álmatlanság, ingerlékenység. Hátterében az ösztrogénszint folyamatos csökkenése áll, ezért a hormonterápia, mellyel pótolni lehet a hiányzó mennyiséget, sokak szerint a leghatékonyabb kezelés a hőhullámok ellen. Az FDA továbbá jóváhagyta a paroxetin alkalmazását is, mely valójában egyfajta antidepresszáns, de nagy segítséget nyújthat a mérsékelt és az erős hőhullámok kezelésében is (természetesen mellette javít a klimax okozta hangulatingadozásokon is).

Depresszió, szorongás

A depresszió sokaknál a perimenopauzával veszi kezdetét. Az illető úgy érezheti magát, mintha folytonos PMS állna fenn.

A nők ilyenkor ingerlékenynek és szélsőségesnek érzik magukat, ráadásul szívpanaszaik is lehetnek. A depresszió általában rossz hangulattal, a motiváció hiányával, a szokásosnál több vagy kevesebb alvással és evéssel jár.

Oka itt is a csökkenő ösztrogén, így kezelése ennek pótlásán, illetve, ha szükséges, antidepresszánsok, kedélyjavítók adásán alapul. Emellett érdemes olyan tevékenységeket keresni, melyek segítenek a hangulat kezelésében: pl.jóga, meditáció, egyéb relaxációs technikák. A probléma legtöbbször azokat sújtja, akik fogamzóképes korukban erősebben tapasztalták a PMS tüneteit.

Hüvelyszárazság

“Az ösztrogén segít a hüvely falának rugalmasságának megtartásában, a megfelelő vérellátás megőrzésében, valamint a hüvely falának nedvesen tartásában. Ahogy klimaxban csökken a szintje, úgy válik egyre jellemzőbb problémává a hüvelyszárazság. Az orális hormonterápián túl nagy segítséget jelentenek az ösztrogén tartalmú hüvely krémek/kúpok, valamint a síkosságot adó készítmények” – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hajhullás

A hajhullás szintén gyakori probléma menopauza időszakában. A hajkorona nem csak megritkul, de a szálak vékonyabbá, sérülékenyebbé is válnak. A csökkenő ösztrogén/progeszteronszint, valamint a túlsúlyba került tesztoszteron a felelős ezért. Hormonterápiával mérsékelni lehet a panaszt, valamint érdemes idejében olyan készítményeket alkalmazni, mellyel fokozható a fejből vérkeringése, a hajszálak erősödése. Továbbá léteznek már olyan vitamin komplexek, melyekkel plusz tápanyaghoz juttathatjuk a hajunkat, melynek hatására azok erősebbé, dúsabbá és fényesebbé válnak.

Növekszik a menopauzán átesett nők koleszterinszintje

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.