Hogyan szüntethetjük meg a kellemetlen testszagokat?

Nem az izzadság az, ami valójában büdös, legyen az akár intimebb testtájakon. Az igazi bűnösök a bőrünkön élő baktériumok.

 

Mi okozza a testszagot?

A bőrünkön természetesen előforduló baktériumok az izzadságunkkal táplálkoznak. Ezek bocsátják ki azt a szagot, amit mi testszagnak vagy bromhidrózisnak hívunk. A meleg és nyirkos hónalj ideális környezet a baktériumok számára, a szagképzésre hajlamosabb, apokrin mirigyek által termelt izzadság pedig könnyen megreked benne. Ez izzadságfoltokat is okozhat a ruhánkon.

A baktériumok kellemetlen szagú zsírsavakat bocsátanak ki. A propionsav szaga olyan, mint az eceté, az izovaleriánsav szaga pedig olyan, mint a sajté. Más kéntartalmú molekulák pedig az erős hagymára hasonító szagért felelősek, melyek nagyon jellemzőek a testszagban.

Foto:123rf.com

Kinek van testszaga és mikor kezd el kiakakulni?

A testszag a pubertás kor alatt kezd el kialakulni. Annak ellenére, hogy a nőknek összességében több izzadságmirigyük van, a férfiak általában jobban szenvednek a testszag kialakulásától, mert ők a nőkhöz képest inkább az apokrin mirigyekből izzadnak.

Az életmódod is hatással lehet arra, hogy milyen a testszagod. Egyes ételek, mint például a curry, a fokhagyma, bizonyos fűszerek, az alkohol és egyes gyógyszerek is kellemetlen szagúvá tehetik az izzadságunkat. A dohányzás szintén hozzájárulhat a testszagot okozó baktériumok elszaporodásához a bőrön.

Foto:123rf.com

Hogyan szüntethetem meg a testszagot?

Ha sokat izzadsz, problémává válhat a testszagod. Teljesen nem szüntetheted meg az izzadást, de a testszagot csökkentheted. íme néhány tipp, ami segíthet:

  • Használj minden nap izzadásgátlót.
  • Az izzadság könnyedén megreked a hónaljunkon, lábunkon, lábujjainkon és a nemi szervünk környékén, ezért fontos, hogy szappannal vagy tusfürdővel alaposan megmossuk és megszárítsuk ezeket a helyeket.
  • Mivel az izzadság a szőrön is megtapadhat, ezáltal kellemetlen testszagot okozhat, a hónalj leborotválása is segíthet.
  • Viselj olyan természetes anyagból készült ruhákat, mint a pamut, gyapjú vagy selyem. Ezek segítenek abban, hogy a bőröd szellőzzön, így ne alakuljanak ki izzadságfoltok.
  • Ha a lábszag okoz problémát, viselj természetes anyagból készült zoknit és naponta cseréld őket. Próbáld kerülni a szintetikus anyagú cipőket.
  • Kerüld az erős illatú ételek, italok fogyasztását: fokhagyma, hagyma, curry, római kömény, zsíros ételek, vörös húsok. Ha dohányzol, próbáld meg egy hétre abbahagyni és meglátod, hogy van-e különbség.
  • Mivel az apokrin mirigyek stressz hatására bocsátanak ki verejtéket, próbálj ki különböző relaxációs technikákat, mint például a jóga.

A nagy hőségben nem tudjuk meggátolni az izzadást. Verejtékezni lehet büdösen, és bármilyen hihetetlen, de szinte észrevehetetlenül is. Itt van néhány tipp, mivel tudjuk elűzni a rossz testszagot.

Hogyan tüntessük el a testszagot nyáron?

Ma már nagyon sokféle izzadásgátló létezik, melyek 48 órás védelmet nyújtanak a testszag és az izzadás ellen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index