A petevezeték eltávolítása nagyban csökkenti a petefészekrák kockázatát

A petevezeték eltávolítása révén a petefészekrák okozta halálozások száma 30 százalékkal csökkenthető, mert a betegség legelőször itt fejlődik ki.

Lecsípés és égetés helyett a petevezetéket el kell távolítani. Azt tanácsoljuk, hogy ne hagyják bent a petevezetéket, mert a petefészekrák ott kezd kifejlődni – nyilatkozta Sarah Finlayson, a Vancouveri Általános Kórház nőgyógyász onkológusa. A szakértő elmondta, hogy a tudósok ritka szerencséjének köszönhető annak felfedezése, hogy a petefészekrák valójában a petevezetékben kezd kifejlődni. A felfedezést az emlőrákot kiváltó BRCA gént hordozó nők vizsgálata közben tették.

Fotó: 123rf.com

Korábban egyszerűen ezt nem vizsgáltuk. Miután alaposan szemügyre vettük, kiderült, hogy a petefészekrák nem a petefészekben, hanem a petevezetékben kezdődik. A petefészekrák minden hetvenedik nőt érint Kanadában, és a túlélés esélye több mint öt évvel a diagnózis után mindössze 37 százalék. A BRCA mutációval rendelkező nők esetében magas a méh illetve a petefészek rákos megbetegedésének kockázata, ezért ezeket a szerveket elővigyázatosságból gyakran eltávolítják.

Fotó: 123rf.com

Előfordulhat, hogy egy nő felmenőinek kórtörténetében nincs petefészekrák, most azonban már tudjuk, hogy gyermekei és unokái ki lehetnek téve a kockázatnak, ezért képesek vagyunk genetikai szűrővizsgálatot végezni rajtuk, és a tények ismeretében előrelátóan cselekedni – tette hozzá Blake Gilks patológus.

Petefészek ciszta- mikor zükséges a műtét?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.