XVII. Vegetáriánus fesztivál 2013-08-13 Napi Hírek Megosztás: Tweet 2013. augusztus 24-25. között immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a „VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁLT”. A fesztiválom táplálkozási szakemberek előadásait, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főző-tanfolyamokat, öko és bio szemléletű termék-bemutatókat kínál – nem csak vegetáriánusoknak! Az idei szakmai előadásokon többek között szó lesz az állatvédelemről, a nyers étkezésről, a vegán életmódról és a tej élettani hatásairól. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A fesztivál több zenei és tánc-programot is kínál, Laár András is fellép majd egy "tudatosan táplálkozós" vicces műsorral, illetve Sütő Enikő modelliskolája újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tart divatbemutatót. A rendezvényre a belépés ingyenes! A XVII. Vegetáriánus Fesztivál augusztus 24-én, 10.00-kor rövid megnyitó után Bonifert Anna előadásával kezdődik, aki a vegán életmódról és az állatok tiszteletéről tart előadást. Ezt követően Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézetet vezetője arról beszél, hogy élettel teli alapanyagokból – egész gabonák, zöldségek, hüvelyesek, természetes szójabab termékek, mag és diófélék, gyümölcsök, ízesítők, édesítők és tengeri füvek – hogyan készíthetünk kiegyensúlyozott és ízletes ételeket. A későbbiekben Szepesi Dóra életmód tanácsadó arról tart előadást, hogy amellett, hogy elsősorban személyre szabottan érdemes táplálkozni, fontos a szezonalitás. Részletesen elmondja, hogy az időjáráshoz, éghajlathoz igazodva milyen élelmiszereket célszerű fogyasztanunk, és milyen ételkészítési eljárások közül választhatunk annak érdekében, hogy erőnlétünk optimális legyen. Ezt követően Varga Sándor természetgyógyásztól megtudjuk, mit írt le 2500 évvel ezelőtt az orvostudomány atyja, Hippokrátész a tehéntejről, hogy mi az emberi anyatej, mi a tehéntej, hogy melyik mire való és kiknek hasznos, hogy mi lehet a közös a csecsemőben és a bociban, illetve, hogy milyen érzékenységek kapcsolódnak a laktózhoz és a kazeinhez a különböző népcsoportoknál. A szombati napot számos további izgalmas és informatív előadás után Laár András lép fel, pontosabban Besenyő Pista bácsi okítja a közönséget a táplálkozás tudományról. Vasárnap többek között Köbel Wolfgang természetgyógyász tart előadást a zsírban oldódó vitaminok fontosságáról s magyarázza el, hogy mindezek hogyan kerülhetnek be a vegetáriánus étrendbe. A későbbiekben Dr. Aranyosi Edit Krisna-hívő háziorvos sokszínű előadásában kitér majd a magas koleszterinszint, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a daganatos betegségek kialakulásának táplálkozási vonatkozásaira, az ayurvéda és a vegetarianizmus, valamint a vegetarianizmus és a környezetvédelem kapcsolatára, továbbá a vegetarianizmus és lelki élet összefüggéseire. Vasárnap 17.40-kor a 15 éve vegetáriánus és egészégtudatos életet élő Sütő Enikő modelliskolája a fenntartható fejlődés jegyében újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tart divatbemutatót. A fesztiválon mód van természetgyógyászokkal folytatott ingyenes konzultációra, lesz vegetáriánus főzőverseny, meseterápia, családállítás, a szakmai előadások mellett pedig számos kikapcsolódási, feltöltődési lehetőség nyílik: lesz szakrális körtánc, baba-mama valamint kismama jóga és és Zumba Gold oktatás is. A rendezvényt – melyre a belépés ingyenes – az 1992-ben alapított Egészség-vár Alapítvány szervezi a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7-14.). Forrás: