Védekezzünk okosan a szúnyogcsípés ellen

A szokatlanul enyhe tél és a rekord méretű tavaszi esőzések kedveztek a szúnyogok és a kullancsok elszaporodásának. Sőt idehaza megjelentek már a tigris szúnyogok is, amelyek nem csupán csípnek, hanem trópusi betegségeket is terjesztenek. A rovarok inváziójának permetezéssel próbálnak országszerte gátat szabni. Az időjárás viszont erősen befolyásolja a szórás eredményességét. Szélben és esőben nincs hatása az irtásnak. Emiatt is érdemes számba venni azokat a lehetőségeket, amelyekkel mi magunk, házilag védekezhetünk a vérszívók ellen.

Közismert tény, hogy a szúnyogok és a kullancsok kerülik a citrom illatú növényeket, mert az aromájuk kellemetlen a számukra, sőt egyes fajokra kifejezetten mérgező a belőlük kipárolgó illatanyag. Azonban attól még nem repülnének messzire a házunktól, hogy a kertet vagy a teraszt teleültetjük virágokkal. Annak érdekében, hogy száz százalékosan védettek legyünk a vérszívók ellen olyan szúnyog-és rovarriasztó krémeket, spray-ket érdemes magunkra kennünk, permeteznünk, amelyek DEET hatóanyaggal készültek. Ezt az összetevőt az USA hadserege fejlesztette ki a második világháborús dzsungelharcok tapasztalatainak alapján. Először csak a katonaságnál használták, majd 1957 után már a civil emberek számára is elérhetővé váltak a DEET-et tartalmazó termékek. A szúnyogok rendkívüli idegenkednek a szagától. Inkább elmenekülnek, semhogy megkóstoljanak bennünket. Az emberekre ugyanakkor semmilyen káros befolyással nincs. Bőrön keresztül felszívódva a szervezetben lebomlik, majd a vizelettel ürül ki.

Ha nem szeretnénk befújni magunkat semmilyen kemikáliával, akkor érdemes válogatnunk a rovarriasztó füstölők közt. Ezeket úgy készítik, hogy az égés során felszabaduló vegyi anyag és a keletkező füst tartsa távol tőlünk a rovarokat. Negatívuma, hogy a ruhánk könnyen magába szívja a füstöt, amit csak mosással lehet utána eltávolítani. Épp ezért dönthetünk úgyis, hogy kémiai védekezés helyett akusztikus riasztással próbálkozunk, azaz nagyfrekvenciás hanghullámokat keltő készüléket vettünk be a rovarok ellen. Hatása abban rejlik, hogy miután a szúnyogok rendkívül érzékenyek a levegőben terjedő hanghullámokra, inkább elkerülik, mintsem megközelítik a hangforrás helyét.  Ma már a legkülönfélébb formában kaphatók akusztikus riasztók. Kulcstartóra, övre, vagy ingzsebre csíptethető, esetleg zsebben hordható kivitelben is megvásárolhatóak. Javarészt elektromos működésűek, ezért oda kell figyelni arra, hogy mindig legyen pótelem, vagy töltő, amivel folyamatosan üzemeltethetőek. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nagyobb hangerő jelentős áramfelvétellel jár, ami rövid akkumulátor-élettartamot is jelenthet.

szunyogcsipés

Praktikus védekezési megoldást kínálnak a rovarcsapdák. Ezeket előszeretettel használják többek közt szálló-és vendéglátóhelyeken. Működési elvük egyszerű. A rovarcsapda a legtöbbször fénycsapda is. UV fénnyel csalogatja magához a repkedő rovarokat, majd azokat egy apró ventilátor segítségével beszippantja és gyűjtőtartályba helyezi. Ennél drasztikusabban bánnak el a vérszívókkal a nagyfeszültségű csapdák. Ezekben két, 3-5 kv-s fémhálót helyeznek el a fényforrás körül, amely közé berepülve a rovarok rövidre zárják az áramkört és azonnal áramütést kapnak. A felhasználók védelmében a gyártók védőráccsal vonják be ezeket a berendezéseket, hogy még véletlenül se okozzanak sérülést, de még így is oda kell figyelni arra, hogy ezeket a gyerekek számára elérhetetlen helyekre helyezzük ki a lakásban. Akik a design szempontokat is előnyben részesítik, azoknak ajánlhatóak a rovarriasztó párologtatók, amelyek közül idehaza számtalan illóolajos, illetve elektromos változat kapható.

A felsorolt lehetőségek közül lehetetlen eldönteni, hogy melyik a legjobb megoldás a vérszívók távoltartására. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az egyéni szempontok határozzák meg, hogy ki, melyiket választja a nyári nyugalma megőrzése érdekében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.