Új diagnosztikai és terápiás eljárások a Semmelweis Egyetemen

A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás, illetve megelőző eljárások kifejlesztésére nyert el támogatást a Semmelweis Egyetem.

A kétéves szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást, szakmai vezetője Merkely Béla, az egyetem rektora.

A Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében létrejövő kutatási projekt 3 modulban valósul meg.

kutatás, orvos

Az első, a hatásmechanizmust feltáró modul a vírus és a betegség modellezésével segíti a fertőzés mechanizmusának jobb megértését, ehhez egy fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus-típus előállítása szükséges. Az így kapott tudományos eredmények hozzájárulhatnak a hazai vakcinaprogram kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul élő szervezetben elvégzett kísérlet körülményei között zajlik, ehhez az egyetemen elérhető, csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzák.

A harmadik, terápiás modul a betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja. Ennek keretein belül számos, az egyetem laboratóriumában vizsgálat alatt álló vagy már forgalomban lévő, a fenti káros reakciókat gátolni képes gyógyszer vagy gyógyszer-hatóanyag kipróbálása is megtörténik.

Olvasd el ezt is!

Új távlatok nyílnak a Semmelweis Egyetem és a Heidelbergi Egyetem között

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.