Türelemgyilkos gyorséttermek

Nem képes még 30 másodpercet várni, hogy betöltsön a számítógép, vagy hogy az e-mailre válasz érkezzen? A gyorsétel lehet részben a felelős.

Az elmúlt néhány évtizedben a gyorsétel dollármilliárdokat termelő üzletággá nőtte ki magát, széles körű hatást gyakorol arra, hogy mit és hogyan eszünk, állítják a kutatók. Az eredeti céljuk a hatékonyság növelése volt, hogy az emberek hamar bekapkodhassák az ebédjüket, majd folytathassák a napi teendőiket. ?A gyorsétel az időhatékonyság és az azonnali kielégülés kultúráját szimbolizálja.? ? mondta a tanulmány kutatója, Chen-Bo Zhong.

?A gond az, hogy az időspórolás célja a gyorsételek által aktiválódik, függetlenül attól, hogy az idő releváns faktor e az összefüggésben.? Zhong például azt mondta: ?A gyorsabb járás hatékony az idő szempontjából, ha valaki oda akar érni egy tárgyalásra, de ugyanez a tempó a türelmetlenséget jelzi a parkban tett séta során.?

Az új tanulmány szerint a gyorsétel erősítheti az összefüggéstől független általános sietséget. Egy kísérlet során a kutatók gyorsétellel kapcsolatos szimbólumokat villantottak fel néhány milimásodperc erejéig egy számítógép képernyőjén, ami túl rövid idő ahhoz, hogy a résztvevők tudatosan beazonosíthassák, amit láttak. Egy későbbi feladatban azok, akik megnézték a szimbólumokat, gyorsabban olvastak, mint azok, akik nem, még akkor is, ha nem származott előnyük a feladat gyorsabb befejezéséből.6122Egy másik tanulmány során a résztvevők, akik felidézték azt, amikor utoljára gyorsétteremben ettek, később szívesebben választották az időtakarékos termékeket (például 2 az 1-ben sampon). Egy végső kísérlet során a gyorsétel-logókat megtekintő résztvevők kevésbé voltak hajlamosak megtakarítani. Inkább kisebb összegű, azonnali kifizetést választottak, mint egy késleltetett, de nagyobb összegűt.

?A gyorsétel egy azon technológiák közül, melyek segítségével időt takaríthatunk meg.? ? mondta a tanulmány kutatója, Sanford DeVoe. ?Irónikus azonban, hogy mivel folyton az időhatékonyságra emlékeztetnek bennünket, sokkal türelmetlenebbé tehet bennünket.? DeVoe szerint ennek az lehet az eredménye, hogy a türelmetlenség teljesen tönkreteheti a pihenésre szánt szabadidős tevékenységeket.

A kutatók rámutattak, hogy lehetetlen megállapítani, a gyorsétel okozta-e részben a kultúránk időhatékonysági szemléletét, vagy pedig annak a következménye. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a gyorsétel tovább fokozza a türelmetlenség és az azonnali beteljesedés hangsúlyosságát. ?Ha azt vesszük, hogy a pénzügyi türelmetlenség milyen szerepet játszott a jelenlegi gazdasági válság kialakulásában, tovább kell lépnünk azon, hogy csak a kalóriaszámításra korlátozzuk a gyorsételek következményeinek felmérését. Sokkal szélesebb körben befolyásolja ugyanis a mindennapi lelki életünket és viselkedésünket, mint azt korábban feltételeztük.? ? mondta Zhong. A tanulmány részletei a Psychological Science című folyóirat következő számában jelenik meg.

Forrás: