Tippek fáradtság ellen

Mivel az ebéd utáni alvás csak kevesek kiváltsága, így most nézzük a ?valamit?, ami segíthet felfrissülést nyernünk, s tartalék energiáinkat mozgósítanunk.

Mielőtt azonban bárkit is napi több liter kávé, vagy szelet csokoládé elfogyasztására ösztönöznénk, itt kell megemlítenünk, hogy ezek eredményessége csupán rövidtávú, s mi tartós megoldást szeretnénk.

Egy lehetséges módszer, hogy naponta több alkalommal étkezünk, ez jelenthet 3-4 óránkénti táplálkozást, mellyel energia szintünket egy viszonylag állandó szinten tarthatjuk. Ha azonban életvitelünk miatt, vagy épp más okból kifolyólag ez nem megoldható egyéb lehetőséget is választhatunk.2640Frissességünk érdekében ügyeljünk a rendszeres folyadék bevitelre, ez ugyanis energia készleteink feltöltésének kulcsa. A dehidratáltság fáradtságot okozhat, éppen ezért mindig tartsunk az íróasztalunkon, autónkban, elérhető közelségben ásványvizet, vagy esetleg jegesteát.

Hivatkozhatunk itt az ?Öt órai tea? fogyasztásának hagyományára, melynek során a tea kellemes, antioxidáns és frissítő hatásának élvezete mellett egy-egy sütemény elfogyasztásával az energiaszint feltöltéséről is gondoskodhatunk.

Természetesen bármilyen praktika eredményessége aligha következhet be megfelelő mennyiségű, pihentető éjszakai alvás nélkül. Törekedjünk rá tehát, hogy kipihenten ébredjünk, majd a napot reggelivel kezdjük, mely segít helyrebillenteni vércukorszintünket. Időnk függvényében választhatunk reggelit. A rohanás ne legyen azonban kifogás ennek elmulasztására. Egy tál gabonapehellyel, banánnal, vagy joghurttal is gyorsan fedezhetjük energia szükségletünket.

Gyors nassok a nap folyamán. Igazán eredményesen és hosszú órákra felüdülést nyerhetünk az alábbi rágcsálnivalóktól, melyeket akár egy röpke szünetben elfogyaszthatunk. Mivel a gyümölcsökben található szénhidrát gyorsan felszívódik, így rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet, hatása azonban gyorsan el is illan, ezért célszerű alacsony zsírtartalmú, vagy fehérjét tartalmazó tápanyaggal együtt fogyasztanunk.

Ideális megoldás például az alma mogyoróvajjal, gyümölcsöt joghurttal, vagy épp gabonaszelettel. Fogyaszthatunk alacsony zsírtartalmú sajtot, kakaót, vagy tejet teljes kiőrlésű rágcsálnivalóval, főtt tojást egy pohár gyümölcslével, vagy aszalt gyümölcsöt mogyoróval. Természetesen ügyeljünk az elfogyasztott mennyiségekre, hiszen nem célunk túlsúly felszedése.26411A fáradtság egyik gyakori oka az egész napos egy helyben való ülés. Törekedjünk rá, hogy óránként néhány percre felálljunk, megmozgassuk tagjainkat. Sétálhatunk egyet a folyosón, esetleg a szabadban. E-mail küldése helyett menjünk oda személyesen kollégánkhoz. Lift helyett válasszuk a lépcsőt. Egy kis mozgás máris jelentősen felfrissít.

Különösen az ülőmunkát végzők esetében ?lenne- kiemelten fontos a nap folyamán elgémberedett testrészek átmozgatása. A mozgás energiát szabadít fel, így feltölt bennünket. Edzés előtt azonban gondoljunk a táplálkozásra is. Ne üres gyomorral fogjunk hozzá a mozgáshoz. Fogyasszunk előtte könnyen emészthető, fehérje és szénhidrát tartalmú táplálékot. Szintén kiváló megoldást jelentenek az aszalt gyümölcsök, a mogyoró, a banán, vagy a gabonaszeletek.

Forrás: