Tinik ivási szokásainál számít a szülők viselkedése

A szülőket meglepi és el is szomorítja a tény, hogy nem szabhatják meg, mikor próbálja ki gyermekük az alkoholt.

Most azonban néhány jó hír: a szülő viselkedése közvetlenül befolyásolja a tizenévesek súlyos alkoholfogyasztási szokásait ? ami öt vagy több italt jelent egymás után – állítja a Brigham Young Egyetem csapata legújabb tanulmányukban.

A kutatók közel 5000 12 és 19 év közötti fiatalt kérdeztek meg alkoholfogyasztási szokásaikról és szüleikhez fűződő viszonyukról. Pontosabban a szülők felelősségtudatát (tudják, hol és kivel töltik a csemetéjük idejüket) és kettejük közti melegséget figyelték. Itt vannak az eredmények:

Azon fiatalok hajlamosak legkevésbé súlyos alkoholfogyasztásra, akik szülei a legmagasabb pontot érték el melegségből és felelősségből.

Az úgynevezett “engedékeny” szülők gyerekei ? kevés felelősség és sok melegség ?majdnem háromszor nagyobb eséllyel vesztik el a sulykot.

“Szigorú” szülőknél ? sok felelősség és kevés melegség ? az esély több mint kétszeresére a normálisnak.9616“Bár a szülők nem szabhatták meg, hogy gyermekük kipróbálja e az alkoholt, jelentős hatással vannak a veszélyesebb ivástípusra,” mondta Stephen Bahr, a BYU Főiskola Család, Otthon-és Társadalomtudományi Karának professzora.

A statisztikák szerint a vallásos tinik jelentősen kevesebb alkoholt isznak. Ez a jelenség tükrözi Bahr és Hoffmann 2008-ban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, ahol a tinik marihuánafogyasztását vizsgálták. Az sem meglepő, hogy a barátok is komoly szerepet játszanak ebben a kérdésben. A gyerekek barátai nagyobb eséllyel szolidabbak, ha a szülők részéről mind a melegség, mind a felelősségtudat magas.

“A serdülőkor átmeneti időszak és a szülők néha nehezen navigálnak át rajta, hogy” – mondta Bahr. “Bár a barátok nagyon fontosak, nem igaz, hogy a szülőknek nincs befolyásuk.”

A szülők számára a tanulság a következő: Be kell látni, hogy felelősségre és szeretetre egyaránt szükség van egy kamasz neveléséhez. Fontos, hogy ne csak magatartást irányítsunk ? fontos tudni hol töltik a csemeték idejüket az otthontól távol és meleg, szeretetteljes kapcsolatot kell velük kialakítani egyszerre.

Forrás: