Szorongás a gyermeki agyban

Amerikai kutatók rábukkantak az agynak azon területeire, melyek szerepet játszhatnak a gyermekkori szorongás kialakulásában.

Az eredmények új módszerek kidolgozását segíthetik a veszélyeztetett gyerekeknél a betegség felderítésére és kezelésére. “A szorongó gyermekek extrém félénkségben, tartós aggódásban szenvednek, és a stresszre intenzívebben reagálnak testileg. Régóta tudjuk, hogy ezek a gyermekek sokkal jobban ki vannak téve annak, hogy szorongás, depresszió alakuljon ki náluk, valamint a különféle szerek használata révén kialakuló betegségeknek.” – mondta Ned. H. Kalin, a Wisconsin-Madison Orvosi Iskola és Közegészségügyi Egyetem főpszichiátere.

Kalin és kollégái 238 rhesus majom agyát vették vizsgálat alá, és megállapították, hogy különböző agyterületek – az amygdala és az elülső hippocampus – fokozott aktivitása szorongásos viselkedésre utalt. Kalin már korábban is vezetett kutatásokat, melyek során megállapították, hogy a fiatal majmok és kisgyermekek szorongásos viselkedése nagyon hasonlít egymáshoz.10870Azok a gyermekek, akiknek ezen agyterületei fokozottabb aktivitást mutatnak, jóval nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, és hajlamosabbak a szorongásra, mint serdülő vagy felnőtt életkorban, és nagyobb valószínűséggel szorulnak majd kezelésre alkohol- és drogproblémák miatt is.” –  tette hozzá a pszichiáter.

A Nature folyóiratban publikált eredmények szerint lehetséges megelőzni, hogy a gyermek folyton szorongjon. “Úgy gondolom, minél korábban tudunk beavatkozni a gyerekeknél, annál nagyobb valószínűséggel lesznek képesek olyan boldog életet élni, amit nem korlátoz a szorongásuk és depressziójuk. Képesek vagyunk úgy nevelni a sebezhető gyermekeket, hogy agyukban rendeződjenek a problémák.”

Forrás: