Szeles, gomolyfelhős tavaszi időnk lesz ma

Klasszikus értelemben vett fronthatásra nem kell számítanunk. A sok gomolyfelhő ellenére a hőmérséklet a tavaszi lesz a hét utolsó napján is, azonban sokfelé tartósan erős szélre számíthatunk, amelynek következtében néhány fokkal hidegebbnek érezhetjük a levegőt.

Tavaszi, szeles, felhős idő

Nyugaton sok felhőre számíthatunk, a Dunától keletre erősen és gyengébben gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek, majd késő délutántól északkelet felől egyre nagyobb területen kiderül az ég. Helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon alakul ki záporeső. A gyakran élénk északi, északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős, néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

Jól megválasztott ruházattal elkerülhetjük a tavasszal oly gyakori megfázást; de emellett nem árt, ha immunrendszerünk védelméről is fokozottabban gondoskodunk megfelelő táplálkozással és vitaminbevitellel. A szeles időnek pozitív hozadéka, hogy a légszennyezettség minimális lesz, viszont a korai virágzású fák (kőris, nyár, ciprus- és a tiszafafélék) virágpora már nagyobb mennyiségben megjelenik a levegőben.

szelesido

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Az időszak legelején és legvégén napos, csapadékmentes idő várható. A köztes időszakban viszont sok lesz a felhő felettünk, összességében több helyen fordulhat elő eső, havas eső, hó, de a csapadék mennyisége még bizonytalan.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 %-án várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -2, +3, majd -5, 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedd kivételével 6, 12 fok között várható, kedden 2 és 7 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. március 11. 11,1 °C +6,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 19,9 °C (1975) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,0 °C (1886)

Az időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félszigettől a Skandináv-félszigetig anticiklon húzódik. Területén felhős és napos tájak egyaránt előfordulnak, főként a Pireneusi-félszigeten, Franciaország északi részén, valamint a Skandináv-félsziget középső területe fölött több órára kisüt a nap. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, a magasnyomás peremén azonban helyenként kisebb eső, zápor, északon hózápor előfordul. Ugyanakkor Izlandtól nyugatra ciklon örvénylik, emiatt arrafelé felhős, csapadékos az idő. Szárazföldünk déli, délkeleti vidékén ciklonális mező helyezkedik el, emiatt ott is sok a felhő, szórványosan esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti felén többnyire 0 és +11, délen, délnyugaton pedig 11 és 19 fok között változik. A legmelegebb Dél-Spanyolország, Ciprus és Kréta térségében van, ott 20, 22 fokot is mérnek. A Kárpát-medence fölé a fent említett anticiklon peremén északkelet felől továbbra is gyakran nedves, kissé hűvösebb léghullámok érkeznek.

Forrás: met.hu