Problémákat szül a meddőség

Egy új kutatás szerint a meddő nők a szexuális problémák fellépésének nagyobb kockázatával néznek szembe, ennek oka pedig valószínűleg a stressz.

A Stanford Egyetem kutatói egy 36 éves átlagéletkorú meddő nők csoportját hasonlították össze egy 33 éves átlagéletkorú termékeny nőcsoporttal. Iskolázottságuk hasonló voltak. A meddőség átlagos hossza 3,4 évre tehető és 45 százalékuk mesterséges megtermékenyítésen ment keresztül.

A Női Szexuális Működés Index skálája alapján a meddő nők 40 százalékánál, míg a termékeny nők mindössze 25 százalékánál lépett fel a szexuális problémák kockázata. A meddő nők jelentősen kisebb pontszámot értek el a vágy és az izgalom szempontjából, ritkább közösülésről és maszturbációról számoltak be, továbbá szexuális kielégülésük is ritkábban következett be.61701Az eredményeket nemrégiben közölték a Fertility and Sterility folyóirat internetes kiadásában.

?A stressz egy alapvető alkotóelem a nők szexuális problémáinak okai között, ennek pedig a meddőség a fő okozója? ? nyilatkozta Dr William Gibbons, az Amerikai Reproduktív Orvostani Társaság (ASRM) elnöke egy sajtóközleményben. ?További kutatásokra van szükség, mivel a meddőség többféleképpen hathat a betegek szexuális problémáira, továbbá fel kell deríteni, hogyan hat a stressz a meddőség folyamatára magára.?

Forrás: