Michael Jackson betegségének újabb okaira derült fény

A pop királyának bőre egy pigmenthiányos betegség, a vitiligo miatt mutatott foltokban fehér elszíneződést. A betegség újabb okait fedezték fel.

A vitiligo egy bőrbetegség, melynek során elpusztulnak a bőr festékanyagát termelő sejtek, ami egyrészt hajhullást, másrészt a fej- és a nyaktájék, valamint a végtagok bőrének kifehéredését okozza. A Nature Genetics június 6-i számában a kutatók arról számolnak be, hogy 10, a szervezet védekező készségében szerepet játszó gén speciális variációja okozza a betegséget. A vitiligo során az immunrendszer a pigment-termelő sejtek, a melanociták ellen fordul.

Megállapították, hogy számos szabályozási pont befolyásolja a vitiligo súlyosságát és lefutását, ami megnehezíti a betegség megértését, valamint a gyógyszertervezés folyamatát. Margaret "Peggy" Wallace professzor (Floridai Egyetem, Genetikai Intézet) szerint a vitiligót úgy genetikai, mint környezeti faktorok befolyásolják. Ugyan léteznek célzott gyógyszerek, azonban a szabályozási zavar teljes megértése szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatba be lehessen vezetni a személyre szabott kezelést.11595Dr. Richard Spritz, és a Coloradói Egyetem kutatói korábban olyan géneket írtak le, melyek növelik a vitiligo kialakulásának kockázatát. A vizsgálat során 1500 vitiligós egyén DNS-ét hasonlították össze olyanokkal, akiknél a betegség nem jelentkezett. Jelen kutatás, mely a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg, a Fox-géncsaláddal foglalkozott, melyek az immunrendszer T-sejtjeinek működését szabályozzák. Ezek között számos gén más autoimmun betegség (amikor az immunrendszer a normális, behatolókkal szembeni fellépés helyett a saját szervezet ellen fordul) esetén is érintett.

Forrás: