Melegfronti hatásokkal jön a melegedés

Melegfronti hatásra számíthatnak az arra érzékenyek. A fokozott feszültségérzés sokaknál fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló képesség, mind a munkában, mind az utakon.

Melegfronti hatások és napos idő

A változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, helyenként zápor is lehet, de számottevő csapadék sehol sem lesz. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul, elsősorban a Dunántúlon több helyen lehet talajmenti fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 20 fok között várható.

felhos_ido1

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton több órára kisüt a nap, és számottevő csapadék sehol sem lesz. Az időszak többi napján felhős, erősen felhős idő valószínű esővel, záporral.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 2 és 8, később 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 17 és 21, de hétfőn 13 és 19 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. április 27. 7,0 °C -7,1 °C 1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 28,3 °C (1992) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,0 °C (1984)

Az elkövetkező napokban, a csapadékos időszak elmúltával, a pollenterhelés valószínűleg ismét emelkedni fog. Várhatóan fokozódik a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporuk mennyisége többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A magas szintet elsősorban a virágos kőris, az eperfafélék, valamint a fenyőfélék pollenkoncentrációja érheti el helyenként. Alacsony-közepes koncentrációban számos további fafaj pollenje előfordul még a levegőben (főként a bükk, a tölgy, a nyír, a fűz, a dió, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje). Az útifű, valamint a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, elérheti a közepes szintet is.

Forrás: met.hu