Megemlékezés Hirosimáról

Magyarországon is megemlékeznek ma az 1945. augusztus 6-án a japán Hirosimát, majd három nappal később Nagaszakit ért atomtámadás áldozatairól.

A Magyar Békeszövetség idén is dunai hajóút keretében tartja megemlékezését a fővárosban. A rendezvényen N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója és Péczeli Anna, az intézet munkatársa Egy békésebb világ felé címmel előadást tart. Továbbá elfogadják az ENSZ fegyverkereskedelmet korlátozó szerződését támogató nyilatkozatát. A program részeként a hajón lévő fiatalok közreműködésével koszorút dobnak a Dunába.

hirosimai_bombazas

A Munkáspárt budapesti szervezete az V. kerületi Reagan-szobornál tart megemlékezését "Soha többé Hirosimát!" címmel.

A második világháború végéhez közeledve 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát a japán Hirosima városára az Egyesült Államok légiereje.

A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet. A hirosimai emlékművön több mint 61 ezer név szerepel, a sugárzás okozta betegségek azonban a mai napig szedik áldozataikat. A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Japán augusztus 15-én kapitulált, ezzel véget ért a második világháború.

Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.

Forrás: