Lényegtelen memóriarombolás

A memóriahanyatlás kapcsolatba hozható a lényegtelen tényezők kiszűrésének képtelenségével, az agyi információfeldolgozással.

Időskorban gyakori jelenség a memória hanyatlása. A Cortex áprilisi számában a San Franciscói Egyetem kutatói közöltek egy tanulmányt, melyben arról számolnak be, miszerint a zavarjelek bevésődése rontja a memóriaszerveződés folyamatát. A jól működő agyban ezek a jelek kiszűrésre kerülnek, ezáltal gátolva az ezekre adott válaszreakciókat.

Dr. Theodore Zanto és Dr. Adam Gazzaley 21, 60 és 80 év közötti felnőtt memóriafunkcióit tanulmányozta, véletlenszerű képek segítségével, melyek arcokat, illetve jeleneteket ábrázoltak. Az alanyokat arra kérték, hogy vagy csak az arcokat, vagy csak a jeleneteket jegyezzék meg. Az résztvevők agyi aktivitását elektro-encefalográf (EEG) segítségével regisztrálták.6206Korábban a tudósok megállapították, hogy annak eldöntése, miszerint a látott ábra fontos, vagy figyelmen kívül hagyható, 200 milliszekundumot vett igénybe. Azonban jelen vizsgálat a döntési mechanizmust 500-650 milliszekundumra tette, ami a memória romlásával hozható kapcsolatba.

Forrás: