Kilenc tipp a légkondibaktériumok ellen

Hamarosan sorra dőlnek meg a melegrekordok, és az aszfalt gyurma puhaságúra olvad a lábaink alatt. Használjuk okosan a légkondicionálókat!

Íme néhány tipp, hogy elkerüljük a káros következményeket:

1. A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, akkor észre sem vesszük, és pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén tüdőgyulladást kaphatunk, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

2. A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztessük, és ügyeljünk arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül ránk fújni a hideg levegőt. Ággyal, vagy tévézős kanapéval szemben felszerel klíma rossz, nagyon rossz.

3. A szezon előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatunk gonosz kis kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és kapcsolatba hozhatnak minket a légiósokkal (Légionárius betegség, a (Legionella pneumophila baktérium okozza, magas lázzal, tüdőgyulladással és egyéb ?nyalánkságokkal?jár, először az Amerikai Légió tagjainál azonosították 1976-ban). A takarítás a kocsiban is elengedhetetlen, ráadásul a klímaszervizek pár perc alatt, 2-3 ezer forintért el is végzik.

4. Ha már kint van a szerelő, vagy az autó a klímaszervizben, akkor ellenőrizzük a hűtőközeg nyomását is. A klímagáz megfelelő nyomása arra kell, hogy megtartsuk a berendezés megfelelő hatásfokát.93225. Télen is kapcsoljuk be havonta egyszer 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvjuk a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbítjuk a klíma élettartamát.

6. A hőmérsékletet mindig úgy állítsuk be a kocsiban, hogy a kinti hőfoknál ne legyen 5-6 fokkal hidegebb, mert ha ki-be szállunk az autóból, akkor könnyedén megfázhatunk.

7. Otthon, ha nem tervezünk ki-be járkálni a hűtött légtérből, akkor állíthatjuk alacsonyabbra is a hőmérsékletet, de ügyeljünk a fokozatosságra: ma már számos olyan típus kapható, amelyen beprogramozhatjuk előre, hogy a bekapcsolás után fél-egy óránként csökkentse a hőfokot egy-két Celsiussal a beállított értékig, majd a megadott kikapcsolási idő előtt ugyanezt játssza el fordítva. Ez nagyon hasznos funkció, mert nem terheli meg a hirtelen hőmérsékletváltozás a szervezetünket.

8. SOHA ne irányítsuk magunkra a hideg levegőt! Ugyan nagy kísértést jelent a hideg fuvallat a kimelegedett testünk számára, mégse álljunk soha a közvetlenül a klíma elé, mert ez a legrövidebb út, amely ?Tüdő Gyulához? vezet. Ha gyors enyhülés kell, akkor egy gyors hideg vizes arcmosás, és máris szebb a világ!

9. A klíma szárítja a levegőt, így ne feledjünk megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni ennek ellensúlyozásaképpen. A légszárítást párás időben ki is használhatjuk, fél-egy óra légkondicionáló-használat, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.