Kezelés akár Svájcban is

A kiegészítő vizsgálatok, a terápia már regionális, országos, sőt akár európai centrumokban is történhet.

A neuroendokrin daganatok sajátos, ritka betegségek, amelyek speciális ellátást igényelnek – mondta dr. Al-Farhat Yousuf, a megyei kórház onkológus osztályvezető főorvosa a szekszárdi kórház által szervezett onkológiai továbbképzés negyedik rendezvényének apropóján. A tegnapi eseményen, amelyen a háziorvosoktól a sebészekig számos gyógyító vett részt, a belső elválasztású mirigyek daganatainak kezelése volt napirenden, öt előadás zajlott a témában.

A főorvos arról tájékoztatott, hogy a betegek gondozása, a terápia irányítása az itteni onkológusok kezében van, viszont a kiegészítő vizsgálatok, a terápia már regionális, országos, sőt akár európai szintű egészségügyi centrumokban is történhet.

sziv_mutet

Példaként említette, hogy a szekszárdi osztály két betege is Svájcban részesült un. izotóp terápiában, úgy, hogy a kezeléseket az OEP finanszírozta.

A főorvos közölte, hogy a neuroendokrin daganatok kialakulhatnak a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a vastag- és vékonybélben is, és a tüdődaganatoknál is. Ezek a tumorok az összes daganatok mindössze néhány százalékát teszik ki. A kór sajátos tüneteket mutat, ezen betegségre való következtetéshez egyszerűbb vizsgálat, rákérdezés is elég lehet, az orvosnak úgymond gondolni kell erre a betegségre is. Ebben az esetben pedig a betegeket nem kell felesleges vizsgálatoknak kitenni, és mielőbb meg lehet kezdem a célzott kezelésüket.

Forrás: