Hogyan zajlik egy teljes újraélesztés?

Ezt tegyük, ha valaki veszélyben van!

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy segítséget kell nyújtanunk egy embertársunknak. A lélegeztetés nem elég keringésleállás esetén, fontos a teljes újraélesztés. Lássuk ezt pontról-pontra.

Sosem lehet tudni, mikor áll elő a helyzet: valaki rosszul lesz az utcán, összeesik mellettünk a bevásárlóközpontban vagy balesettel találjuk szemben magunkat. Az újraélesztés kötelességünk, amit akkor is el kell végeznünk, ha nem értünk hozzá – ha nem is vagyunk gyakorlottak, a mentők kihívásakor a mentésirányító segít telefonon.

Amennyiben az illetőnek leállt a keringése, komplex újraélesztésre van szükség. Nagyon jó, ha van a közelben defibrillátor, de ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen lehetőség arra, hogy megmentsük a bajba jutott embert. Az első teendőnk a baj észlelése után, hogy meggyőződünk róla, biztonságos-e a helyszín. Például le kell-e emelni valamit a sérültről – ha igen, és mi magunk erre képtelenek vagyunk, a mentők hívásával együtt indítsunk segélyhívást a tűzoltóknak, rendőrségnek is.

Ezután kezdjük meg a segítségnyújtást. Szólítsuk meg a sérültet, óvatosan megrázva a vállát. Amennyiben reagál, kérdezzük arról, mi történt. Ha nincs reakció, az illető eszméletlen. 

Kiáltsunk segítségért, majd vizsgáljuk meg, lélegzik-e. Kemény alapon fordítsuk a hátára a talajon, így biztosítva számára a szabad légutakat. Az állat előre kell emelni és a fejet kíméletesen hátraszegni. Ha van jól látható idegen test, hányadék, azt távolítsuk el.

Hajoljunk az arca fölé, s nézzük közben a mellkasát. Ez a hármas érzékelés, vagyis: érzem, hallom, látom-e, hogy lélegzik. A légzést lehet hallani, a kilélegzett levegő melegét érezni, ahogyan azt is láthatjuk, ha emelkedik a mellkas. Figyeljük 10 másodpercig, történik-e legalább 2 minőségi lélegzetvétel. Amennyiben a páciens lélegzik, fordítsuk stabil oldalfekvésbe.

Ha nem lélegzik, kezdjük el az újraélesztést. Végezzünk 30 mellkaskompressziót. Ahhoz, hogy pótoljuk a légzését, 2 befújást végzünk, amellyel 400-500 ml levegőt juttatunk a páciens szájába vagy orrába. Nézzük közben, emelkedik és süllyed-e a mellkas. A mellkaskompressziót folytatni kell, akkor is, ha lélegeztetés sikertelen volt.

Folytassuk az újraélesztést folyamatosan, 30 mellkaskompresszió, 2 befújás ismételgetésével, míg a mentő meg nem érkezik. Ha van segítségünk, 1-2 percenként váltsuk egymást, hiszen a lélegeztetésbe is bele lehet fáradni.

Idegen test eltávolítása

Nemcsak az újraélesztés lehet a feladat, ha valaki rosszul lesz. Előfordul, hogy a légutakba került valamilyen szilárd anyag. A páciens elkezd köhögni, ehhez csak biztatást és támogatást nyújtsunk: támasszuk a karjánál fogva, hogy biztosan álljon.

Ha nem hat a köhögés és láthatóan nem kap levegőt a páciens, döntsük előre a felsőtestét, s mérjünk tenyérrel a lapockái közé 5 határozott ütést. Ezzel az elakadt idegen test kimozdítható.

Amennyiben ez nem segít, Heimlich-féle műfogással kell segítenünk. Álljunk a beteg mögé és egyik kezünket szorítsuk ökölbe, majd a bordaívek alá helyezzük, a gyomorszájhoz. Másik kezünkkel a pácienst átölelve saját öklünkre fektetjük és befelé- felfelé irányuló hirtelen nyomást fejtünk ki. Ismételjük ezt meg 5 alkalommal, majd 5-ször üssünk a hátára.

Ezeket felváltva ismételjük, míg az elakadt idegentest ki nem jön a betegből, vagy el nem veszíti az eszméletét. Ilyen esetben el kell kezdeni az újraélesztést és azonnal mentőt kell hívni. Amennyiben a Heimlich-féle műfogást jól használtuk, szintén kórházba kell vinni a pácienst, mert a mentőművelet következtében sérülhetett a borda, a gyomor, a máj és a szegycsont. Fontos, hogy a Heimlich-féle műfogást 1 éves kor alatt és várandós nőknél nem szabad alkalmazni.

Hirtelen szívhalál: a magyar újraélesztési technika életet menthet

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  Fölösleges erőlködés!!!
  Ezután sem lesz mindenkiből profi mentőorvos……
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.