Gyenge hidegfronti hatás várható – megviselheti a frontra érzékenyeket

A kontinens nagyobb részének időjárását anticiklonális, illetve helyi hatások alakítják így döntően napos, csapadékmentes az idő. Közép-Európa felett egy magassági hidegörvény hatására záporok, zivatarok alakulnak ki, de érdemi csapadékot csak kevés helyről jelentettek.

Ugyanakkor Észak-Európa felett hullámzó frontot figyelhetünk meg, amelynek mentén elsősorban a norvég partvidéken esik többfelé az eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet itt is a legalacsonyabb, mindössze 12, 13 fok körüli, másutt általában az évszaknak megfelelőek a maximumok. Kivételt Franciaország jelent, ahol többfelé mérnek 35, 40 fok közötti maximumokat.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az említett magassági hidegörvény alakítja.

Hidegfront – Durva egészségügyi következményei lehetnek

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig

Szombaton napközben északkelet felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg délután alakulnak ki elszórtan záporok, zivatarok. Az északkeleti szél megerősödhet. 30 fok körül alakul a hőmérséklet csúcsértéke.

Vasárnap a napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délután főleg a keleti területeken kell számítani záporokra, zivatarokra. Az északi, északnyugati szél élénk lesz. 26 és 31 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban.

Hétfőn sok napsütésre van kilátás, kevés gomolyfelhővel. Zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő. A délnyugatira, nyugatira forduló szél megélénkül. Egyre több helyen emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet.

Kedden és szerdán sok napsütés, igazi strandidő valószínű. Zápor, zivatar inkább csak kedden lehet, szerdán már száraz idő ígérkezik. Visszatér az országos hőség 30-37 fokos maximumokkal.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A tartós hőség okozta tünetek mellet a megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek – olvasható a koponyeg.hu oldalán. 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.