Front nincs, de hűvösebb levegő áramlik fölénk

Front nincs, de kissé hűvösebb levegő áramlik fölénk. A különösen érzékenyeknél gyenge hidegfront jellegű hatás jelentkezhet: pl. fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Hosszabbá válhat a reakció idő.

Várható front és időjárás az ország területén szombat estig:

Felhős, illetve erősen felhős lesz az ég, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek, nyugaton és délen valószínű a tartósan vastagabb felhőzet. Elszórtan várható kisebb eső, zápor, északkeleten a legkisebb a csapadék esélye. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, a Nyugat-Dunántúlon és helyenként északkeleten erős, a nyugati határsávban ma időnként viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 7 és 13 fok között valószínű, nyugaton lesz a hűvösebb.

idojaras5

Távolabbi front lehetőség és kilátások vasárnaptól szerdáig:

A gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, szórványosan várható zápor, az időszak végén hózápor is, hétfőn azonban csapadék nem valószínű. Gyakran erős, időnként viharos lesz az északi, északkeleti szél. A jövő hét elejére szóló prognózisban továbbra is nagy a bizonytalanság.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 2, 7, majd -3, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 9, 14, később 6, 12 fok között valószínű.

Magyarország időjárása

Csütörtökön eleinte csak keleten, majd másutt is fokozatosan megnövekedett, megvastagodott a felhőzet, de északnyugaton estig kevés volt a felhő. Dél, délkelet kivételével hosszabb-rövidebb időre a nap is kisütött. Délutánig főként keleten, délkeleten, majd délen is esett az eső, záporeső, éjszaka nyugaton és délen esett. Megélénkült, több helyen meg is erősödött az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 10 és 16 fok között alakult. Hajnalra 2 és 10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 3 mm között volt, Sellyén mértek 6 mm-t. Délelőtt nyugaton helyenként esett az eső, másutt változóan felhős idő volt több-kevesebb napsütéssel. A hőmérséklet 11 órára 6 és 15 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 9,4 fok volt, ez 4,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 20,6 °C (1961) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,2 °C (1895)

Forrás: met.hu