Friss időjárás jelentés – erre számíthatunk a héten

Fokozódik a hőség az országban, de még mindig nem éri el a csúcsot a napi felmelegedés. A tikkasztó forróság azonban a déli országrészt máris erőteljesebben sújtja.

Elképesztő hőség lesz az egész országban, extra erős UV-sugárzással. Az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27, délkeleten 29 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A hőmérséklet csúcsértéke 35 fok körül várható.

Az erős felmelegedés miatt az ország déli szakaszán harmadfokú hőségriadót rendeltek el. A köpönyeg.hu által ma hajnalban közzétett hőtérképen mindez így látható:

 

Forrás: köpönyeg.hu

 

Délutántól főként Dunántúl északnyugati felén, Északi-középhegységben várható helyenként zivatar. A délnyugatról északkelet felé gyorsan áthelyeződő zivatarokban az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, esetleg 90 km/h feletti) szélroham, jégeső (akár 2-3 cm-nél nagyobb átmérőjű) előfordulhat.

 

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat, mely leginkább a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli majd meg, de mindenki számára megterhelő lehet. Az arra érzékenyeknél enyhe melegfrontra jellemző tünetek alakulhatnak ki. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. Erős lesz az UV sugárzás, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg időben a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni – írja a köpönyeg.hu.

Kedd

A többórás forró napsütést kevés gomolyfelhő zavarja, csak néhol alakul ki frissítő zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. 32 és 37 fok közötti országos hőségre számíthatunk.

Szerda

Folytatódik az igazi nyaralóidő sok napsütéssel, igen meleg idővel. Csupán elvétve fordul elő csapadék. A délnyugati, estétől az északnyugati szél élénkülhet meg. 32 és 40°C közötti értékeket mérhetünk.

Csütörtök

Perzselő, szinte zavartalan napsütésre van kilátás. Eső sehol sem lesz. Rendkívül meleg lesz ismét: 35-36 fok körüli alakul a maximum. Gyenge marad a légmozgás.

Foto:123rf.com

Péntek

Estig marad a napos, meleg, kiváló strandidő. Estétől aztán északnyugat felől már előfordulhatnak záporok, zivatarok. Estétől megerősödik az északnyugati szél. 32-40 fokos forróság lesz.

Szombat

Gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is lehet. Az északnyugati szél egyre nagyobb területen erősödik meg. Északnyugaton megszűnik a hőség (25-29°), máshol még 30 fok felett valószínű a csúcsérték.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.