Erős paprikával a terrorizmus ellen

A terrorizmus elleni harc egyik leghatékonyabb fegyvere lehet az a kézigránát, amelybe a világ egyik legerősebb paprikájából készült kivonatot töltenek.

A fegyvert az indiai hadsereg állítja hadrendbe, és terveik szerint a könnygáz gránáthoz hasonlóan alkalmas lesz arra, hogy az ellenséget megállásra kényszerítse anélkül, hogy bennük maradandó kárt tenne. A csípős paprikák erejét az úgynevezett Scoville skálán mérik, a tabasco szósznak például 2500-5000, míg a Jalapeno 2500-8000 Scoville egységnyi ereje van.6398A fegyverben is alkalmazott bhut jolokia, azaz elterjedtebb angol nevén ghost chili (szellempaprika) a Guiness rekorder a maga több mint 1 millió Scoville-jével. Az India északkeleti részén termesztett bhut jolokiát hagyományosan gyomorpanaszok kezelésére használják, illetve a helyi lakosok szerint fogyasztása megkönnyíti a nagy nyári meleg elviselését.

Ez utóbbi hatásmechanizmusa az lehet, hogy ha belül égeti valami az embert, akkor észre sem veszi, hogy kívül kissé melegebb az idő. ?A paprikagránát egy hatásos, de ugyanakkor nem mérgező fegyver.? ? nyilatkozta R. B. Srivastava, az Indiai Védelmi Minisztérium munkatársa.

Forrás: