"Egy mindenkiért, mindenki…"

A sportolók csapatépítő tevékenységei a hagyományőrzésen kívül nem sok célt szolgálnak, vagyis nem segítik a jobb csapatszellemet.

A Dr. Moira Lafferty és Dr. Caroline Wright által vezetett kutatás szerint nincs pozitív összefüggés a csapatépítő tevékenységek és a csapatszellem erősödése között.

Dr. Lafferty szerint a beavatási ceremóniák például tradicionálisan csak az új játékosok beilleszkedésének segítésére szolgálnak, de szinte soha nem érik el céljukat. "Sokan még mindig azt hiszik, hogy az ilyen csapatépítő tevékenységek valóban segítenek javítani a csapatszellemet" – nyilatkozta Dr. Lafferty. A kutatók különböző csapatépítő tevékenységek hatását vizsgálták meg olyan páros sportokban, mint a tollaslabda, a tenisz és a lovaspóló, valamint az olyan interaktív sportokban, mint a foci, a rögbi és a krikett. A kutatásban összesen 100, 18 és 24 év közötti sportoló vett részt.

Az eredmények szerint még a legalapvetőbb csapatépítő tevékenységek (mint egy közös vacsora) sem segítenek jelentősen a csapatszellem erősítésében. "Ennek ellenére sok csapatban kifejezetten erőltetik az ilyen programokat." – nyilatkozta Dr. Lafferty – "Különösen az interaktív sportokban részt vevő játékosoknak kell gyakran részt venniük ilyen tevékenységekben, amelyek a tradíciók folytatásán kívül nem sok célt szolgálnak."

Forrás: