Édes gondolatok

Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

A nehéz döntések meghozatalához kognitív erőforrásokat használ fel az agy, a források növelésével visszaállítható a vércukorszint. Egyetemi kutatók vizsgálták, hogyan befolyásolja a vércukorszint a jövővel és jelennel kapcsolatos gondolkodásmódunkat.

Az önkénteseknek egy sor olyan kérdést kellett megválaszolniuk, mint például szívesebben kapnának egy bizonyos összeget holnap, vagy egy nagyobbat egy későbbi időpontban. A válaszadás előtt és után cukrozott vagy édesítőszert tartalmazó üdítőitalokat itattak velük. Megmérték a vércukorszintjüket a kísérlet előtt, és a fogyasztások után is.

?Az emberek előnyben részesítették az azonnali jutalmat szemben a később kínált összeggel a vércukorszint hatására.? ? olvasható a Psychological Scienceben. Azok az önkéntesek, akik hagyományos, cukrozott italokat ittak, nagyobb valószínűséggel választották a későbbi, nagyobb összeget, mint azok, akik cukormentes üdítőt ittak.
4013Alacsonyabb volt ugyanis a vércukorszintjük, ezáltal inkább az azonnali, kisebb összeget szerették volna. Ezek a megállapítások összekapcsolják az alkalmazkodásra utaló döntéshozatali mechanizmust az olyan metabolikus célzásokkal, mint a vércukorszint.

Ha több energia áll az ember rendelkezésére, vagyis magasabb a vércukorszintje, akkor hajlamosabb inkább a jövőbe mutató döntések meghozatalára, derült ki a vizsgálat eredményeiből. ?A jövő elvontabb, mint a jelen, így több energiát igényel a folyamat feldolgozása. Az agy üzemanyaga a vércukorszint, ez megerősíti a jövőbeli események feldolgozását.? ? jegyezték meg a Psychological Scienceben megjelent cikk szerzői. Ezzel ellentétben az alacsony energiaszint nagyobb hangsúlyt fektet a jelenre. A megállapítás, hogy a diétás italok fokozott mértékben növelik a jövővel kapcsolatos számításokat, azt sugallja, hogy a mesterséges édesítőszerek riasztóak a szervezetre nézve.

A szerzők megállapították, hogy ha a vércukorszint irányítása befolyásolja az emberi döntéseket, akkor eszköze lehet az anorexiával, drog- és szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos kezeléseknek és beavatkozásoknak is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.