Borult, párás, foltokban ködös idő valószínű

A Dunántúl nagy részén borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, másutt viszont derült, valamint borult területek és időszakok egyaránt lehetnek.

Jelentős csapadék továbbra sem lesz, de a borult részeken hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara lerakódás előfordulhat. Napközben a déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon is kísérhetik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12, keleten a tartósabban derült vidékeken -15 és -22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -9 fok között alakul.

Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók szaporodásához, emiatt a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben. Az elmúlt napok során a légkör alsó részében feldúsuló légszennyező anyagok – mint a por, égéstermékek, kipufogógázok, és egyéb gázok – egyéntől függetlenül negatív hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A légzés során szervezetünkbe jutó mérgező anyagok elsősorban a légzőszervrendszert terhelik meg, annak gyulladását okozhatják, és a vér oxigéncseréjének zavarát is eredményezhetik.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Többnyire borult, párás idő várható, az időszak végén szakadozhat fel nagyobb területen a felhőzet. Többfelé valószínű csapadék; havazás, majd az Északi-középhegység kivételével egyre inkább ónos eső, eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és -11 fokról -3 és +3 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 0 és -7, az időszak végén 1 és 10 fok között alakul, délnyugaton lesz a melegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 28. -8,7 °C -7,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,7 °C (2002) legalacsonyabb hőmérséklet: -23,6 °C (1954)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.