Borongós őszi nap

Pénteken napközben a középső és keleti területeken még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd fokozatosan ott is megnövekszik a felhőzet.

Az időjárási helyzet Európában

Izland, illetve a Kola-félsziget térségében lévő középponttal egy-egy ciklon örvénylik. A nyugati ciklon hatására a Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidéke mentén több a felhő, helyenként esik az eső. Az északkelet-európai ciklon felhőrendszere a Kelet-európai-síkság nagy részét beborítja, és ott hideg is az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 10 fok alatt marad.

A szárazföld más részein jellegtelen a nyomási mező, de többnyire anticiklonális hatások érvényesülnek. A középső és déli területeken alapvetően napos az idő, és a 40. szélességi körtől délre még a legtöbb helyen 25 fokig, vagy a fölé melegszik fel a levegő.

Péntek estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a nyugati ciklon előoldalán közeledő enyhébb, de nedvesebb levegő alakítja.

Várható időjárás péntek estig:

Éjszaka még nagyrészt kevés lesz a felhő, csak délnyugaton növekszik meg erősen a felhőzet. Pénteken napközben a középső és keleti területeken még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd fokozatosan ott is megnövekszik a felhőzet.

A délután második felében délnyugaton, délen már eső is valószínű. Megélénkül a keleti, délkeleti szél. Hajnalban északkeleten, keleten foltokban köd képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, északkeleten 0 és +3 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben -1, -2 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 13 és 17 fok között valószínű.

Forrás: