Borongós, esős idő

Éjszaka főként a Dunántúlon, kedden már másutt is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat.

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását ciklonok alakítják, emiatt sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és főként a ciklonokhoz tartozó frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor az Ibériai-félsziget és a Kelet-európai-síkság középső területe fölött anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt helyeken kevesebb a felhő, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain 3, 10, középső vidékein pedig 11, 17 fok között alakul.

A legmelegebb Dél-Európa térségében van, ott a délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte enyhe, váltakozó nedvességtartalmú, majd egyre nedvesebb, a nyugati tájak fölé kissé hűvösebb levegő érkezik.

termeszet%252855%2529

Várható időjárás kedd estig:

Az átmeneti felszakadozás után késő délutántól, estétől északnyugat, nyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és éjszaka főként a Dunántúlon, kedden már másutt is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat.

Kedden délutántól főként délnyugaton vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A délkeleti, éjszakától nyugaton északira, északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden keleten 17, 22, nyugaton 9, 16 fok között alakul.

Forrás: