Az infravörös fény védi szemünk világát

A túlzott napfény idő előtti látásvesztéshez vezethet, azonban ezt a károsodás hamarosan kezelhető, és megfordítható lesz.

Dr. Valter Krisztina kimutatta, hogy az infravörös közeli fény képes védeni és gyógyítani az intenzív fény hatására károsodott sejteket, ami a látási képesség hosszabb ideig tartó megőrzéséhez vezet.

Jelenleg szemünk érdekében egy dolgot tehetünk: viseljünk teljesen sötétített napszemüveget. Ha viszont a károsodás már kialakult, az végleges marad. Azonban az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársai Dr. Valter Krisztina vezetésével patkánykísérleteken bebizonyították, hogy az infravörös fény képes minimalizálni az intenzív fény (pl. napfény, vagy lézerfény) hatására létrejövő károsodás mértékét.9033A munkacsoport szerint a kezelés számos típusú látótérvesztést képes visszaállítani. Dr. Valter szerint az intenzív fény károsítja a szem fotoreceptorait, ami akár percek alatt vaksághoz vezet, azonban előfordul, hogy a sejtek nem pusztulnak el, csak stressz alakul ki. Ebben az esetben az infravörös fény megújítja a fotoreceptorokat, ami segít a látás visszaállításában.

Sajnos, az elpusztult sejteket már semmi nem képes pótolni. Adott mennyiségű fotoreceptorral születünk, és bármilyen kezelés ellenére jóval fontosabb a megelőzés. A kutatócsoport szerint módszerük mind a megelőzésben, mind a károsodás kezelésében hatásosnak bizonyult.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.