Az alkohol csökkenti a cukorbetegség kialakulását

Svájci kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók esetén mintegy 30 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

A metabolikus szindróma férfias típusú elhízásból, emelkedett vérzsírból, emelkedett vérnyomásból áll, melyek mind közreműködnek a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív és érrendszeri rendellenességek kialakulásában.

Jelen vizsgálat 6172, 35 és 75 év közötti egyénre terjedt ki, a kutatók a kapcsolatot keresték az alkoholfogyasztás és a cukorbetegség, illetve a metabolikus szindróma között ? az állapotot egy speciális az inzulinrezisztenciát jellemző változóval (HOMA-IR) írták le.14457Saját bevallás alapján az alkoholfogyasztás szempontjából a tudósok három kategóriát különböztettek meg: az absztinenseket, a kevés alkoholt fogyasztókat (heti 1-13 ital), a közepes mennyiségű ivókat (heti 14-34 ital), illetve a nagyivókat (heti 35 és afeletti mennyiség). A résztvevők 74 százaléka fogyasztott alkoholt, 16 százalék tartozott a közepes, 2 százalék a nagyivó csoportba.

A többváltozós statisztikai elemzés (angol szakszóval: multivariate analysis) megállapította, hogy az átlagos HOMA-IR a kis mennyiséget fogyasztóknál csökkent, a nagyivóknál növekedett. A metabolikus szindróma súlyozott előfordulása az absztinenseknél 24 százalék, a kevés alkoholt fogyasztóknál 19 százalék, a közepes mennyiségűeknél 20 százalék, a nagyivóknál 29 százalék volt.

A mérsékelt ivóknál alacsonyabb volt a vérben a trigliceridek szintje, és a vérnyomás, azonban a HDL-koleszterin (jó koleszterin) mennyisége nőtt az alkoholt nem fogyasztókhoz képest.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.