A túl sok telefonálástól nikkelallergiások lehetünk

Ha túl sokat csevegünk a mobiltelefonunkat a fülünkhöz szorítva, könnyen kialakulhat nálunk a nikkelallergia ? derült ki egy új kutatásból.

Az Amerikai Asztma- Allergia- és Immunológiai Konferencián elhangzott előadás szerint a telefonon kívül az ékszerek, a tetoválás és a piercing is allergiás reakciót válthat ki. ?A maroktelefonok gyakori használata során bőrünk a kelleténél többet érintkezik nikkellel. Ennek következtében gyakran találkozunk égő, viszkető, kipirosodott bőrű betegekkel.? ? mondta el Luz Fonancier, allergológus.

A nikkelallergia meglehetősen gyakori: a nők 17, míg a férfiak 3 százaléka szenved tőle. A mindennapi tevékenység során azonban általában rövid ideig érintkezünk ilyen tárgyakkal, pl. kulccsal, pénzérmével. Ha viszont hosszan érintkeznek a bőrünkkel ? pl. egy ékszer, szemüvegkeret, vagy a telefon ? az könnyen kiválthatja a kellemetlen tüneteket.13835Az allergia jelei többek között a kipirosodott bőr, duzzanat, viszketés, ekcéma, néha nedvedzés vagy gyulladás. Elkerülésére legjobb, ha olyan telefont vásárolunk, amely nem tartalmaz bőrrel érintkező fémet.

Hasonló veszély áll fenn a tetoválások és piercingek esetében is, amelyekkel a 18-50 éves korosztály 24 illetve 14 százaléka rendelkezik. Előbbinél a festék összetétele okolható a káros hatásért, utóbbinál a testfelülettel érintkező fém. ?A kozmetikai szerek szintén veszélyesek lehetnek. ?állítja Dr. Fonancier ? Ez a terület a mai napig nincs rendesen szabályozva. Az átlagember naponta 12 féle ilyen készítményt használ, amelyek összesen nagyjából 168 fajta különböző vegyületet tartalmaznak.?

Becslések szerint a népesség nagyjából 22 százaléka lehet allergiás ezekre a termékekre. Aki attól tart, ő is érintett, mihamarabb keressen fel egy allergológust!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.