A pécsi mentőállomás életmentéshez szükséges eszközöket kapott

A pécsi mentőállomás a csecsemők és kisgyermekek ellátásához szükséges vérnyomásmérő mandzsettákat és olyan pulzoximéter szenzorokat kap, amelyek a vérben keringő oxigén arányáról nyújtanak fontos információkat a szakembereknek. Ez az érték azért különösen fontos, mert a keringésleállások nagy része légzési elégtelenségből alakul ki.

A magánszemélyek minden évben felajánlhatják adójuk 1 százalékát egy civil szervezet vagy kezdeményezés részére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptemberben közzétett adatai alapján 2022-ben 1,45 millió ember 10,9 milliárd forintot ajánlott fel 28 795 civil szervezetnek. A K&H Csoport dolgozóinak SZJA egy százalékos felajánlása jóvoltából az Országos Mentőszolgálat pécsi mentőállomása részesül támogatásban.

Elköteleződtek a gyermekegészségügy támogatása mellett

A K&H gyógyvarázs 2004 óta támogatja a hazai gyermekegészségügyet, amiben a cég dolgozói is aktívan részt vesznek.

„Eddig a program keretében összesen 850 millió forint értékben, 535 alkalommal kaptak modern, a gyermekek hatékony gyógyítását segítő berendezéseket az intézmények. Az évenkénti 20 milliós pályázati támogatásunk mellett azonban mindig igyekszünk megtalálni a módját annak, hogy más forrásból is segíteni tudjuk a kis betegek gyors gyógyulását. Mivel munkatársaink is elkötelezettek az egészségügy támogatása mellett, most az ő felajánlásaiknak köszönhetően egy újabb mentőállomás kap az életmentéshez szükséges eszközöket” – fogalmazott Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

pulzoximeter, véroxigén

Fotó: 123rf.com

A tavalyi SZJA 1% felajánlásokból a mentőállomás olyan vérnyomásmérő mandzsettákat kap, amelyek a csecsemők és kisgyermekek ellátásához szükségesek. A támogatás részei továbbá azok a cserélhető pulzoximéter szenzorok is, amelyeknek segítségével a szakemberek pontos és megbízható adatokat kapnak a vérben keringő oxigén arányáról. Ez az érték gyermekeknél kiemelten fontos, mert a keringésleállások nagy része légzési elégtelenségből alakul ki.

2022 januártól júliusig a pécsi mentők 1644 gyermek pácienssel találkoztak, ebből 840-nel mentési, 804-gyel megfigyelést igénylő szállítási feladat volt. A kapott eszközök nemcsak Pécs és térsége, hanem egész Baranya megye mentőellátásában segítséget fognak jelenteni” – részletezte a támogatás fontosságát Boronkai Tamás, az Országos Mentőszolgálat pécsi mentőállomásának állomásvezetője. – Amikor egy bajba jutott gyermekért sietünk, egyszerre vagyunk mentősök, szerető édesanyák, aggódó édesapák. Célunk, hogy minden mentőegység meg tudja adni a lehető legjobb ellátást a sérült és beteg gyermekek számára. Ebben – a szakmai felkészültségen túl – ezek az eszközök is sokat segítenek.”

Hamarosan ismét bárki felajánlhatja személyi jövedelemadója 1 százalékát a civil szervezetek, köztük a K&H gyógyvarázs számára, így idén még több intézmény juthat innovatív, a pontos és gyors diagnózis felállítását elősegítő eszközökhöz. A programról további részletek itt olvashatók: https://www.khgyogyvarazs.hu/.

Olvasd el ezt is!

Innovatív orvosi eszközökkel a gyermekek lelki egészségéért és a fertőző betegségek fékezéséért

Forrás: Napidoktor.hu