A jóindulatú szexizmus

Egy Granadai Egyetemen végzett új kutatás a jóindulatú szexista hozzáállás társadalomra gyakorolt negatív hatásait vizsgálja.

A jóindulatú szexizmus kifejezés a férfiak nőkhöz fűződő, látszólag ?pozitív? hozzáállását jelenti, ami azon a feltételezésen alapszik, hogy a férfiaknak védelmezniük kell a nőket, és fel kell áldozni önmagukat a nőkért. A Granadai Egyetemen hat különféle tanulmányt végeztek a jóindulatú szexizmus témakörében, hétszáz tizennyolc és huszonnégy év közötti tanulót vizsgálva.

A kutatási eredmények alkalmasak lennének a szexuális zaklatás megelőzéséről szóló felvilágosító és oktatási programok tervezésére és fejlesztésére, állítja Mercedes Duran Segura, a tanulmány szerzője. egura szerint az új kutatás nagyon jól érzékelteti a jóindulatú szexista hozzáállás társadalomra gyakorolt negatív hatásait: a jóindulatú szexizmusra jellemző érzelmek és a nők védelmezése azért veszélyes, mert ezzel a hozzáállással a férfiak a nők alsóbbrendűségét érzékeltetik, és azt sugallják, hogy a nők nem képesek megvédeni magukat, ezért védelemre és törődésre szorulnak. A tanulmány eredményei a Sex Roles című lap különszámában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.