Kamikáze molekula bevetésen

A sokizületi gyulladás elleni harcban a tudósok egy öngyilkos mulekulát vetettek be. Eddig 1-0 a tudomány javára.

A Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatói új gyógymódot találtak a reumatoid artritisz megállítására és a károsodás visszafordítására. Egy mesterséges molekulát fejlesztettek, mely képes gátolni a betegséget okozó  hiperaktív immunsejteket.

A molekula, melyet már egereken is teszteltek, az immunrendszer sejtjeinek öngyilkosságát okozza.

?Az új módszer az egerek 75%-ában gátolta a betegség kifejlődést? ? számolt be Harris Perlman, egyetemi docens, az Arthritis & Rheumatism című folyóirat februári számában megjelenő tanulmány vezető szerzője. ? ?Ráadásul toxicitást egyáltalán nem tapasztaltunk.?4264Az egészséges immunsejtek a vírusok és baktériumok elleni támadást követően elpusztulnak, azonban reumatoid artritiszben az immunrendszer makrofág nevezetű elemei tovább élnek: szaporodnak a vérben, megtelepednek az izületekben, behatolnak a porcokba és a csontokba. Jelenleg a betegségre nem létezik hatásos, nem toxikus gyógymód.

Perlman felfedezte, hogy a reumatoid artritiszben az immunsejtekben alacsony az öngyilkossági parancsot kiadó Bim molekula szintje. Perlman ennek ellensúlyozására egy BH3 nevezetű szintetikus molekulát fejlesztett, mely egerekben bekerült a makrofágokba, és a kóros működésű sejtek öngyilkosságát okozta. Ráadásul a kezelés lehetővé tette elkezdődött betegség esetén a csont regenerációját is.

Perlman szerint a következő lépés a nanotechnológia lesz, mely egy pontosabb módszer lehet a gyógyszerfejlesztésben.

Forrás: