Véralvadás – vérzés és trombózis -kezelés gyógynövényekkel

Érrendszerünk védelmét gyógyteákkal is fokozhatjuk: a Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea) csökkenti az érszűkület kockázatát, a galagonya gyógynövény és a belőle készült tinktúra pedig a szív ereit tartja rugalmasan. Mindkettő folyamatos fogyasztása ajánlott megelőzés céljából.

1. rész: Vérzékenység

A véralvadási rendszer feladata a vér folyékony állapotának fenntartása. A véralvadás szükséges élettani jelenség, mely egy bonyolult, sokszereplős folyamat által jön létre. Sérüléskor a vérzés megállítását, a sebgyógyulást célozza. A véralvadás (haemostasis) felborulása mindkét irányban kóros mechanizmusokat indít el: elégtelen működése vérzékeny állapotokhoz, a fokozott alvadékonyság pedig vérrögképződéshez vezet. Mindkét állapot fokozott kockázatot jelent: súlyos betegségek alakulhatnak ki, esetenként életet veszélyeztető szövődményekkel.

A véralvadás elégtelen működése, vérzékeny állapotok:

Veleszületett:

 • Hemofília A
  Veleszületett vérzékenységi állapot, leggyakoribb formájában az ún. VIII-as véralvadási faktor hiánya vagy alacsony szintje az oka. X kromoszómához kötött az öröklődése, így szinte kizárólag fiúk hordozzák a betegséget. Születéstől fogva súlyos vérzések jellemzik, leggyakrabban ízületi bevérzések, melyek súlyos ízületi deformitásokhoz vezethetnek. Ma már ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő a korszerű diagnosztikának és kezelésnek köszönhetően. Ezek a betegek VIII-as faktor pótlást kapnak nemcsak terápiásan, hanem megelőzés formájában is.
 • Hemofília B
  IX-es faktor hiány, előfordulása ötször kisebb a hemofília A-nál.

Szerzett:

 • K-vitamin-hiány
  A zsíroldékony K-vitamint egyrészt táplálékkal vesszük fel (K1-vitamin), másrészt a bélbaktériumok termelik (K2-vitamin). A K-vitamin a májban termelődő alvadási faktorok képződéséhez elengedhetetlen. Hiányállapota tipikus újszülötteknél és idős embereknél. Elégtelen táplálkozás (elégtelen bevitel), a bélflóra károsodása (bélgyulladás, újszülötteknél még nem kialakult bélflóra stb.) miatt elégtelen lehet a K-vitamin-ellátottság. Elhúzódó vérzések, vér megjelenése a székletben, véraláfutások jellemzik.
  Terápia: K-vitamin-pótlás, újszülötteknél megelőzésképpen is.
  K-vitaminban dús ételek: kelbimbó, káposzta, brokkoli, spenót, paprika, eper, málna, tojássárga, tejtermékek stb.
  FIGYELEM! Warfarint, Syncumart (véralvadásgátló készítmények) szedők!
  Magas K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztását követően a Warfarin hatékonysága csökkenhet.
  Warfarin terápia alatt nem tilos ezek fogyasztása, de ajánlott mindennap egyforma mennyiséget fogyasztani belőlük, hogy a beállított véralvadásgátló terápiát ne zavarják meg.
  A Warfarin típusú véralvadásgátlók hatásmechanizmusának lényege, hogy gátolják a K-vitamin képződését, így fejtik ki alvadásgátló hatásukat. Ha túl sok az étrendben a K-vitamin, akkor a Warfarin véralvadásgátló hatása nem fog érvényesülni.

Foto:123rf.com

 • Immunthrombocytopenia (ITP)
  A thrombocyták (vérlemezkék) ellen ellenanyag képződik (autoellenanyag), és azokat így az immunrendszer pusztítja, kivonja a forgalomból. Emiatt kórosan csökken a vérlemezkék száma a vérben, a vérzés helyén az elsődleges vérrög (vagyis a vérlemezkék összecsapzódása általi “„dugó”) elégtelen képződése tapasztalható. Immunológiai betegség, terápiájában az immunrendszer szuppressziója a feladat. Szerencsés esetben az első terápia megoldja a problémát, azonban a betegség gyakran krónikussá válik.

2. rész: Véralvadás – vérzés és trombózis

Sokat hallott kifejezések: vérrög, infarktus, agyvérzés, embólia, trombózis. De vajon tudjuk-e pontosan, mit jelentenek, mi a különbség, és főleg, hogyan lehet elkerülni ezeket a súlyos, nem egyszer halálos kimenetelű eseményeket. Itt találják, mire figyelmeztet az orvos.
Gyógyteákkal lehet segíteni az érrendszer karbantartását. A helyes életmód és a megfelelő táplálkozás, elegendő fizikai aktivitás mellé a Tyúkhúros teakeveréket (Érbarát tea) ajánljuk megelőzésre (heti 1 csészével) és a kockázatos – lásd lentebb – napi 1-3 csészével.

A véralvadás fokozott működése – trombus (vérrög) képződése – trombózis

A vér folyékony állapotát az érpálya (érfal) épsége és az alvadási faktorok jelenléte biztosítja.

Amennyiben az érfal épsége elvész, akár az érpálya sérülése kapcsán (pl. seb keletkezik, ami vérzéssel jár) akár érelmeszesedéssel járó érfalsérülés következtében (rizikófaktorok: dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, vérzsír eltérések, mozgásszegény életmód), a sérült érfalon vérrögképződés indul a sérülés begyógyítása és a vérzés megállítása érdekében. Első lépésben az érfal összehúzódik, vérlemezkék csapódnak össze a sérülés helyén, majd megindul a vérrögképződés. A véralvadási faktorokon kívül szükség van még sok egyéb tényezőre, hogy ez a folyamat normálisan menjen végbe, pl. a vérlemezkékre, az érfal simaizmaira, a sérült érfal enzimjeire, kötőszöveti sejtekre stb. Amikor a vérzés megállt és a sérülés begyógyult, a vérrög lebomlik (fibrinolízis). Ez a trombusképződési mechanizmus inkább az artériás (artériákban keletkező) trombózisra jellemző, mely az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben van.

Foto:123rf.com

A vérrögképződés másik mechanizmusa a vénás trombózisra jellemzőbb.

Ilyenkor két fontos faktor játszik szerepet a trombus kialakulásában. Az egyik a szisztémás véralvadás fokozódása. Ez tipikusan operáció körüli időszakban fordul elő, amikor a műtét idején a keringésbe kerülő szöveti faktorok alvadás aktivációt indítanak el. A másik, ezen időszak velejárója, a beteg immobilizált állapota (vagyis nem mozog, nem mozgatja végtagjait, lelassul a keringés) tipikusan az alsó végtagi mélyvénás trombózis kialakulásának melegágya. A szisztémás véralvadás fokozott aktiválódására veleszületett véralvadási zavar hajlamosíthat, melynek meglétéről a legtöbb beteg nem tud, és sokszor csak a trombózis kialakulásakor a véralvadási vizsgálat hívja fel a figyelmet rá. De maga a műtéti beavatkozás, ill. az immobilizált állapot együttesen alvadási zavar nélkül is kockázati tényezők.

Trombofília

A véralvadásra való fokozott hajlamot trombofíliának hívjuk.

A trombofília fokozott alvadási kockázatot jelent és fokozott hajlamot a trombózis kialakulására. Ezért kockázatos helyzetekben trombózismegelőzést kell alkalmazni (véralvadásgátló terápia).

Kockázatos helyzet minden olyan eset, melyben a végtagokban keringési pangás jöhet létre:

 • Hosszabb ideig tartó fekvés (pl. idős beteg tüdőgyulladással fekszik, operáció utáni állapot, szülés utáni tartós fekvés, gipszelt végtag, hosszú (több órás) repülőút stb.
 • Fogamzásgátló szedése trombofíliás egyénben sokszoros trombózis kockázattal jár – az első fogamzásgátló tabletta szedése előtt trombofília szűrés szükséges
 • Trauma utáni tartós fekvés (pl. idősek combnyaktöréssel) ez lényegében ugyanaz, mint az első pont
 • Ismételt vetélések, ill. meddőség kivizsgálása esetén trombofíliára gondolni kell

Miért fontos a trombózissal foglalkozni, hiszen az egy lokális probléma?

A trombus lokálisan is elzárhat létfontosságú szervet ellátó eret, pl. a szív koszorús ereit – ez a szívinfarktus.

Foto:123rf.com

Amennyiben a trombus leszakad, a keringéssel létfontosságú szervbe jut (pl. tüdő), és elzáródást okoz ott, ahol elakad. A leszakadt trombus, mely a vérárammal tovasodródik, az embólia. Embóliaképződés mind az artériás, mind a vénás trombusok esetén előfordul. Attól függően, hogy melyik szervben okoz elzáródást, maradandó károsodás, vagy halál is lehet a következmény. Az elzáródás következtében a szerv tápláló erei nem tudják a továbbiakban oxigénnel ellátni a szervet, és ennek szövetelhalás lesz a következménye, pl. szívinfarktus utáni szívizomelhalás.

Amennyiben a családban előfordult halmozott trombózis, érdemes kivizsgálást kezdeményezni fokozott alvadékonyság esetleges fennállásának kiderítésére.

 

Forrás: http://gyorgytea.hu/