Sport – Inkább nézni szeretjük, mint csinálni

Csupán az európaiak hat százaléka mozog rendszeresen – legalább hetente ötször –, 45 százalék sosem sportol az Eurobarometer szerint.

Közzé tették az uniós tagországokban sport és fizikai aktivitás témában idén április–májusban készített Eurobarometer-felmérés eredményeit. A válaszadók 45 százaléka azt mondta, soha nem mozog illetve sportol, 38 százalék legalább hetente egyszer, 6 százalék hetente ötször vagy többször sportol.

Fotó: 123rf.com

A felmérés szerint legalább hetente egyszer sportol a finnek 71 százaléka, a luxemburgiak 63 százaléka, a hollandok 60 százaléka, valamint a dánok és svédek 59 százaléka. Ezzel szemben nyolc országban a válaszadók több mint fele azt állítja, hogy soha nem mozog vagy sportol, a legmagasabb ezek aránya Portugáliában (73 százalék), Görögországban (68 százalék) és Lengyelországban (65 százalék).

A 2017-es adatokhoz képest a helyzet nem változott lényegesen, ezért hangsúlyozzák, hogy továbbra is nagy szükség van a testmozgás folyamatos népszerűsítésére. Kiderült az is, hogy a koronavírus-járvány idején az európaiak fele ritkábban sportolt, vagy fel is hagyott a testmozgással.

A legnagyobb arányban – 54 százalékban – a 15–24 év közöttiek végeznek rendszeres testmozgást, ez az arány a 25–39 évesek körében 42 százalék, a 40–54 évesek körében 32 százalék, az 55 év felettiek körében pedig csak 21 százalék.

A válaszadók szerint az aktív életvitel legfőbb akadálya az időhiány, ezt a motiváció hiánya és a sport iránti érdeklődés hiánya követi indokként. A sportos életmódot elsősorban a jobb egészségi állapot motiválja, másodsorban az edzettség fokozása, majd a kikapcsolódás. A megkérdezettek fele szívesen végez testmozgást a szabad levegőn, egyharmaduk inkább az otthonában.

A többség inkább nézni szereti mások aktivitását: az uniós tagállamok legtöbbjében a válaszadók zöme azt állította, a médiában közvetített sportversenyeket szívesen kíséri figyelemmel.

Reggeli szokások, amik segítenek a fogyásban

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.