Mozgás után fáj és merev a térd? Így kezelhető az ugrótérd

Atlétáknál igen gyakori az úgynevezett ugrótérd, de bárkinél előfordulhat, főként, ha valamilyen aktivitás során rendszeresen keményen landol a földön.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa a megelőzés és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

 

Miért olyan sérülékeny ízület a térd?

 

A térdsérülés nem csak a sportolók közt gyakori. Az ún. ugrótérd vagy patella tendonitis például jellemzően azért alakul ki, mert a patella (térdkalács) ín túlterheltté válik a rendszeres és/vagy túl erős földre érkezéstől. A konkrét kiváltó ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen felépített edzés következménye. Eleinte csupán enyhébb gyulladás alakul ki, ami gyorsan rendbe jön. Azonban ha ez időről időre előfordul, kialakul egy folyamat, amelynek lényege a patella-ín eredési zónájának degeneratív elváltozása.   
A tendonitis vagy ugrótérd különösen veszélyezteti az ugrószámokban induló atlétákat és a labdajátékosokat. Az idősödés és a folytonosan ismétlődő trauma náluk jó eséllyel komoly károsodást okozhat a térdízületben. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ugrótérd az idősebbek betegsége, hiszen jellemzően a fiatal sportolóknál okoz gondot, akik azonban ekkorra már régóta tartó, erős terhelésnek tették ki a térdüket. További rizikófaktor a nagyobb testsúly, hiszen így nagyobb nyomás nehezedik a térdre a földre érkezéskor.

terdfajdalom

Foto:pixabay.com

Az ugrótérd főként mozgás után fáj

 

A vezető tünet természetesen a fájdalom és az érzékenység a térdkalács alatt. A fájdalom általában fizikai aktivitás után jelentkezik, és a további mozgás (főleg a futás, ugrás) csak ront a helyzeten. Az érintett személy azt érezheti, hogy egyre gyengébb a térde. Reggelente különösen merevnek tűnhet az ízület, és kinyújtott lábnál a térd alatti terület nyomásérzékenységet is mutat. 
Előfordulhat a paletta ín szakadása is, ami egy komoly sérülés, és nem maradhat észrevétlen, hiszen nem csak komoly fájdalommal jár, de többnyire egy szakadó, pukkanó hangot is hall a sérült. A térd ilyenkor megduzzad és az érintett nem tudja kiegyenesíteni a lábát, ezért  mielőbb orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Arnold doktor. –  Amennyiben nem ennyire akut a dolog, a fizikális vizsgálaton túl a MRI, röntgen, ultrahang során bebizonyosodhat az ugrótérd diagnózisa és elkezdődhet a kezelés. 

Foto:123rf.com

Így kell kezelni, így lehet megelőzni

 

  • A kezelés első lépése természetesen a fájdalomcsillapítás, ami történhet otthoni kezeléssel – vagyis pihentetéssel, jegeléssel, recept nélküli fájdalomcsillapítókkal -, de szükség lehet más eljárásokra is, főként, ha a sportoló folytatni kívánja a tevékenységét. Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig nagyon ajánlott az orvosi kollagén injekciókúra, amely támogatja, erősíti a szöveti struktúrát. Szintén hosszútávon fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Sokaknál nagyszerűen működik az ún. szegmentális akupunktúra, esetenként lágylézer terápiával kombinálva. Hasznosak lehetnek a térdrögzítők, a fizikoterápia, és feltétlenül szükséges lenne a személyre szabott gyógytorna, elsősorban a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – A megelőzés titka pedig a megfelelő edzésfelépítés és kivitelezés – amelynek a szakszerű bemelegítés és nyújtás elengedhetetlen része.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.