A lépcsőzés csökkenti a vérnyomást

A lépcsőzés amellett, hogy erősíti a lábizmokat, hozzájárul ahhoz, hogy a vérnyomásunk is csökkenjen. Különösen igaz ez az ösztrogénhormon hiányában szenvedő, változó korban lévő nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri és izomproblémákra.

Nehéz megtalálni a megfelelő mozgásformát sok esetben a klimaxon átesett nőknél

Nehéz a megfelelő mozgásformát kiválasztani a menopauza utáni nők számára, mivel egyes sportok egészségi problémákat okozhatnak. A nagy intenzitású edzés hatékony lehet a korral járó izomvesztés feltartóztatására, ám fennáll a kockázata annak, hogy növeli a vérnyomást. Főként azoknál a nőknél áll fent ennek a veszélye, akik hajlamosak a magas vérnyomásra. Ezt a negatív hatást ellensúlyozhatja az aerobik és a rezisztencia edzések kombinálása, de létezhetnek akadályok, amelyek miatt sok nő nem végezheti azokat.

Rezisztencia vagy erősítő edzésnek minősül minden olyan mozgásforma, amelyet súlyzóval vagy saját testsúllyal végzünk, és amely során egy külső ellenállást kell legyőzni.

Foto:webmd.com

A lépcsőzés bár egyszerű, de sokoldalú és jótékony mozgásforma

A lépcsőzés azonban kombinálja az aerobik és az erősítő edzés előnyeit, mivel javítja a vérkeringést és erősíti a lábizmokat anélkül, hogy el kellene hagyni az épületet. Ráadásul segít a zsírégetésben és csökkenti a csontritkulás kockázatát is. Ezen tanulmány előtt még nem vizsgálták, hogy a lépcsőmászás miként hat a vérnyomásra, az artériák rugalmasságára.

A csípő- és a térdízület kopása olyan mindennapi tevékenységeket is megnehezíthet, mint a lépcsőzés vagy akár csak a kádba való belépés.

Mit tehet, ha csípője és térde miatt nem tud lépcsőzni?

A kísérleti alanyok vérnyomása rövid időn belül csökkent, míg lábizomzatuk erősödött

A tanulmányba magas vérnyomás második stádiumában szenvedő – 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomású -, klimax utáni koreai nőket vontak be, akik hetente négy alkalommal közel kétszáz lépcsőt másztak meg naponta kettő-öt alkalommal. A lépcsőzéssel rugalmasabbá váltak ereik, csökkent vérnyomásuk és erősödött lábizomzatuk.

A megfigyelésekből kiderült, hogy az egyszerű életmódváltások is, mint a lépcsőzés hatékony lehet a menopauza negatív hatásainak, az érrendszer és a lábizomzat öregedésének a megelőzésében vagy csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő változó koron átesett nők esetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index