Gyógyító csikunggyakorlatok: az életet is meghosszabbítják

Krónikus fáradtságra, stresszoldásra és bélpanaszokra is alkalmazhatók a csikung gyakorlatai.

A gyógyító csikung – qigong – a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága, magában foglalja a mozgást, a meditációt és a vizualizációt azért, hogy egyesítse a testet, a lelket és a szellemet. Bár hazánkban kevésbé ismert ez a meditációs forma, a csikung egy többszintű gyógyító és energetizáló rendszer, mely több mint hétezer éves hagyományra tekint vissza, és nemzedékről nemzedékre, szájhagyomány útján öröklődött.

A rendszeresen végzett csikunggyakorlatok lágy mozgásokból, faállásokból, légzéstechnikákból és meditációból állnak, aminek célja az energiagyűjtés, az energiapályák kitisztítása, a csi áramlásának serkentése a testben. A gyakorlatok rendszeres végzése ugyanakkor megszabadít a nyugtalanságtól, stressztől, a krónikus fáradságtól, és az aktív életet is meghosszabbítja. Segít elérni a természetes békét, helyreállítja a test kiegyensúlyozott állapotát, és javítja az egészséget.

joga

Foto:123rf.com

Bemelegítés és légzés

Teljesen lazítsd el a tested, tisztítsd ki az elméd. Vegyél lassan levegőt az orrodon keresztül, tartsd bent 1-2 másodpercig, majd lassan fújd ki. Képzeld el, hogy meghívod a csi energiát a csatornákon keresztül. Vállszélességű terpeszben állj, kissé hajlítsd be a térdeidet, lábfejed legyen párhuzamos, hátad egyenes.

Lendítsd előre, majd hátra a karjaidat szép lassan, aztán lendítsd őket oldalra a vállad felé és a törzsed mozgatásával. Ez a gyakorlat nagyjából 5 percig tartson, majd lassan ereszd le a kezeidet magad mellé.

Stressz, kiégés, depresszió. Megoldási javaslatok széles köréből válogathatunk, komplex terápiák, ajánlott gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. De hogy kapcsolódik mindez a harcművészetekhez?

Stresszcsökkentő légzés 1. – Csikung légzés

Gerincgyakorlat

Húzd ki magad, a nyakadat döntsd kicsit hátra, a két kezedet pedig fogd ökölbe, és emeld kicsit vállszélesség felé. Vegyél egy nagy levegőt, húzd hátra mindkét kezed, hogy a lapockád megfeszüljön, majd homoríts, és fújd ki a levegőt.

A kezeidet úgy nyújtsd ki oldalra, hogy merőlegesek legyenek a testeddel, majd lassan végezz fejkörzést előbb az egyik, majd a másik oldalra. Utána jöhet a törzs körzése. A gyakorlatsor után testedet mozgasd át, rázogasd a kezeidet, válladat, és rugózz.

Nyak- és hátkörzés

A kezeidet úgy nyújtsd ki, hogy merőlegesek legyenek a testeddel, majd lassan végezz fejkörzést előbb az egyik, majd a másik oldalra. Utána jöhet a törzs körzése. A gyakorlatsor után testedet mozgasd át, rázogasd a kezeidet, válladat, és rugózz.

Kopogtatás

Tenyeredet szorítsd ökölbe, és felváltva, kopogtatással menj végig a testeden. Kopogtasd meg óvatosan a hasad, a májad környékét, majd végig a két karod. A végén húzd le mindkét nyitott tenyered, kezdve a hátranyújtott nyakadon, a veséken és a hason keresztül egészen a lábad ujjáig.

A szökőkútpóz

Mindkét kezeddel hatalmas köröket írj le magad előtt. A jobb kéz jobbra, a bal kéz balra írja a köröket.

Fapóz

Az utolsó póz a relaxációról szól. Tenyeredet tedd a mellkasod elé, az ujjaid legyenek kicsit távol egymástól. Csukd be a szemed, és lassan vedd a levegőt, tartsd bent 1-2 másodpercig, majd fújd ki. Képzeld azt, hogy kint vagy a természetben, a fák között, a tiszta levegőn.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.