Görnyedt, fáj a háta? Ez fog segíteni

Mozgásszervi fájdalmak, rossz tartás, fejfájás, izomgörcsök, akár porckorongsérv is kialakulhat, ha valaki hosszú ideig olyan feltételek közt dolgozik, tanul, amely nem megfelelően illeszkedik hozzá. 

Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa arról beszélt, hogy nem csak felnőtteknek, de gyerekeknek is nagyon hasznos lehet az ergonómiai tanácsadás a problémák megelőzése és kezelése során is.

 

A mozgásszegénység és az ülő munka megbetegíthet

Az ergonómia kifejezés az emberi adottságoknak leginkább megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítását jelenti. Lehet tehát ergonomikus egy munkaállomás – ülő munkát végzők esetében például az íróasztal, a szék, a számítógép -, és akár egy iskolatáska is, amelyet akár órákon keresztül hordoz az iskolás. És ennek ellentéte is igaz: a nem ergonomikus környezet és eszközök rövid- és hosszútávú következményekkel is járhatnak, a fájdalmaktól a tartós betegségekig.

gerincfajdalom

Foto:123rf.com


Bármilyen furcsa is, az egyik legkockázatosabb tevékenység az ülőmunka, ami gyakran mozgásszegénységgel is együtt jár – hangsúlyozza Dobos doktornő. – Az egész napos ülés ugyanis nem csak akut fájdalmakat okozhat, de hosszabb távon akár a porckorongsérv és más betegségek, valamint teljesítménycsökkenés kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért nagyon fontos lenne hangsúlyt fektetni a megelőzésre, a már kialakult fájdalmak esetén pedig mielőbb segítséget kérni. Ugyanis a kezeletlen fájdalom miatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat és akár tartós egészségromlás is lehet a folyamat vége.

Nem csak a hátfájás lehet a következmény

Tény, hogy a nem ergonomikus körülmények miatt leggyakrabban hátfájdalom, derékfájás, csípőfájdalom alakul ki, legtöbben ilyen problémák miatt fordulnak ortopéd orvoshoz. Minden ilyen esetben érdemes kideríteni nem az ülő életmód okozza-e a tüneteket. Ha ugyanis a derék és a csípő a sokáig tartó, természetellenes, összenyomott tartás miatt „elfárad”, a testnek nincs lehetősége a természetes anatómiájának megfelelő tartást felvenni.
A hátfájáson túl azonban olyan panaszok is megjelenhetnek, mint a fejfájás, a nyaki izomgörcs és az állkapocs fájdalom.

  • A fejfájás egyik gyakori oka a rossz testtartás miatti izomfeszülés. Az ún. teknősbéka-nyak főként képernyős munkáknál figyelhető meg, amikor a fejünket lehajtjuk, a nyakunkat pedig előre nyújtjuk. Emiatt, valamint a félig ülve-fekve történő olvasás, képernyőhasználat miatt feszülni kezdenek az izmok, akadályozottá válik a véráramlás, nyakfájás és tenziós típusú fejfájás alakulhat ki.
  • A nyaki izomgörcs oka is nem ritkán az egész napos ülőmunka, a rossz tartás, a merev vagy gyenge izomzat. Ráadásul ezek azok a tényezők, amelyek lassíthatják, akadályozhatják is a gyógyulást.
  • Kevesen gondolnak rá, de az állkapocs fájdalom mögött is meghúzódhat a rossz fejtartási pozíció, ami miatt a fogak összeszorulnak, esetleg fogcsikorgatás is súlyosbíthatja a helyzetet.

Az ergonómiai tanácsadás felnőttnek, gyereknek is fontos

Sajnos a mozgásszervi és egyéb fájdalmak, tartási rendellenességek és akár a gyengébb teljesítmény is következménye lehet a nem ergonomikus környezetnek, eszközhasználatnak – és nem csak a felnőtteknél, hanem már az iskolásoknál is.
– Éppen ezért amikor egy ilyen jellegű probléma tartósan jelen van, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és jó esetben idejében megállítani a folyamatot. Ha valaki ilyen tünetekkel fordul hozzánk, és a vizsgálatok során kiderül, hogy még nincs diagnosztizálható probléma, sokszor önmagában is megoldást jelent az ergonómiai tanácsok követése és a gyógytorna. Ezek egyébként a már kialakult betegségek (jellegzetesen ilyen a porckorongsérv, degeneratív gerincbetegségek, ízületi gyulladás, gyerekeknél gerincferdülés, hanyagtartás) esetében is nagyon fontosak – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. – Az adott esettől függően tanácsot adhatunk az irodai környezet, az íróasztal, a szék, a számítógép beállításához, kiválasztásához, a helyes fej- és testtartás kialakításához, a munkavégzés és tanulás alatt elvégzendő átmozgatásokhoz és akár a megfelelő iskolatáska kiválasztásához is.   

A stressz miatt állandósulhat a hátfájás – így segít a pszichológus

Forrás: Fájdalomközpont