A pilates 6 előnye a szervezetünkre

Az eredetileg “Contrology”-nak nevezett Pilates egy egész testet átmozgató edzésmódszer, amelynek célja a mindennapi tevékenységek és a megélhetés javítása.

Bár hangsúlyt fektet a törzsmunkára, a törzs erőssége önmagában nem a végcél. Inkább az a cél, hogy a törzs erősségét felhasználva funkcionális és fenntartható mozgásmintákat alakítsunk ki az egész testben.

A 20. század elején Joseph Pilates által létrehozott gyakorlatok a mozgást és a légzést együttesen koordinálják, hogy a test kisebb és mélyebb stabilizáló izmait éppúgy megdolgoztassák, mint a fő mozgatóizmait.

Fotó: 123rf.com

Összehangolja a test teljes szerkezetét és támogatja az ízületeket. Ami egyszerűnek tűnik, megtévesztően nagy kihívást jelenthet, és hihetetlenül hatékony lehet, ha helyesen, pontosan végezzük.

A pilates egy alacsony terhelésű gyakorlat, amely az izomegyensúly és a neuromuszkuláris minták finomhangolása révén optimális erőt hoz létre.

A következetes gyakorlatokból származó optimális erő nem merev, az erőt a mobilitással és a rugalmassággal egyensúlyban tartja. Segít abban, hogy a mindennapi tevékenységek során nagyobb szabadsággal és erővel, kevesebb fájdalommal mozogjon és lélegezzen.

1. Növeli a törzs erejét
A Pilates híres arról, hogy nagy hangsúlyt fektet a törzsre – a test középpontjára, amelyből minden mozgás ered. A core a törzs összes környező izma, amelyek megerősödve és hajlékonyan tartják és stabilizálják a testet.

A pilates javítja a törzs erejét és működését. A core erő kulcsfontosságú tényező a hát- és csípőfájdalmak csökkentésében, a medencefenék diszfunkciójának mérséklésében, és ez az a terület, ahonnan a robbanékony mozgás ered, innen a beceneve: “az erőmű”.

2. Javítja a testtartást
A szüleinknek igaza volt, amikor azt mondták, hogy ne görnyedjünk és üljünk egyenesen.

A jobb testtartás a különbség a gyenge, kiegyensúlyozatlan izmok, a fejfájás, a váll- vagy hátfájás, és a könnyed, egyenesen ülés vagy állás között.

A Pilates a teljes test vonalvezetésére, az ízületek ideális mozgástartományára és az összes szembenálló izom egyensúlyára összpontosít. Javítja a testtartást azáltal, hogy tudatosítja az igazodást és erősíti az elhanyagolt tartású izmokat.

3. Csökkenti a hátfájást
A pilates a mélyebb hasizmokat és a medencefenék izmait célozza meg, hogy egyszerre összehúzódjanak és elengedjenek – ez az erő igazi jele. Ezek az izmok merevítőként működnek, hogy felemeljék és megtartsák a szerveket, valamint védjék és stabilizálják a hátat.

4. Megelőzi a sérüléseket
A pilates kiegyensúlyozza a test izmait, hogy azok ne legyenek sem lazák és gyengék, sem feszesek és merevek. A túl laza és gyenge vagy túl feszes és merev izmok sérülésre hajlamosabbá tehetik a testet.

A Pilates a dinamikus erő fejlesztésére összpontosít, ami azt jelenti, hogy mozgás közben jobban tudod támogatni és stabilizálni az ízületeidet. Kutatások szerint a Pilates hatékony módszer a sérülésveszély csökkentésére a sportban.

5. Növeli az energiát
A légzésre összpontosítva a Pilates javítja a kardiorespiratorikus kapacitást. Ez serkenti a jó közérzetet adó hormonokat, az oxigénáramlást és a vérkeringést.

A pilates mindezt eléri, és mivel alacsony hatású, ritkán hagy fáradtságérzetet maga után. Ehelyett energiával tölt fel.

Fotó: 123rf.com

6. Fokozza a testtudatot
A pilates egy elme-test gyakorlat, amely fokozza a propriocepciót, vagyis a testtudatot. A befelé fordított figyelem és a képesség, hogy a testben lévő érzésekre koncentráljon, fokozza a testtudatosságot.

A fokozott propriocepcióval a test jobban tud reagálni az ingerekre, ami megelőzheti a sérüléseket és az eséseket. A jobb testtudat még a túlevés megelőzésében is segíthet, mivel a segítségével jobban rá tud hangolódni a teste éhségjelzéseire.

Segít a fogyás elérésében a Pilates?

Forrás: Napidoktor.hu