A biciklizés szupererő: egy sor betegség ellen véd

A biciklisek körében kevesebb a szívinfarktus és a magas vérnyomással összefüggésbe hozható probléma – derül ki egy dán kutatásból.

A szakemberek 50 és 65 év közötti dánokat vizsgáltak, amiből kiderült, hogy a rendszeresen biciklizők 25 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek szívbetegségben az elkövetkezendő 15 évben, mint azok, akik egyáltalán nem bicikliznek. Kiderült az is, hogy azok, akik szabadidős tevékenységként vagy éppen a munkába járás céljából rendszeresen bicikliznek, 11-18 százalékkal kisebb eséllyel küzdenek szívinfarktussal 20 éven belül.

„A legtöbb ember számára komoly kihívást jelent, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő edzésformát. A biciklizés azért szerencsés, mert egyúttal az utazás egy formája is, nem kell külön időt szakítani rá”

– mondja a kutatást vezető Anders Grontved, a uinversity of Southern Denmark munkatársa.

Biciklizni jó. Egyszerre támogatjuk vele testi és lelki egészségünket, de hogy pontosan milyen formában, az most kiderül.

A biciklizés 4 előnye

Grontved és csapata ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a kerékpározás önmagában véve senkit sem véd meg minden szívbetegségtől, érdemes ezért egy teljes életmódváltást beiktatni az egészséges időskor érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.