Szemünkbe is kerülhet az okuláris melanoma!

Ritka betegség, de a szemünket is elveszíthetjük miatta: az okuláris melanomát sok esetben véletlen veszik észre, rutin vizsgálat közben.

Az okuláris melanoma igen ritka rákbetegség. A szem különböző részeit érintheti, elsősorban az érhártyát, a sugártestet és a szivárványhártyát. Az érhártya melanoma a rosszindulatú szemdaganatok leggyakoribb típusa. Az emberek a melanomát általában a bőrrákkal azonosítják.

A melanoma a melanocitákból alakul ki, a sejteket tartalmazó sötét pigmentekből, melyek meghatározzák a bőrünk színét, ám nem csak a bőrben találhatók meg, hanem a hajban, a szemekben, és egyes szervek nyálkahártyáiban is. Ahogyan több rákbetegség esetében sem, pontosan nem tudni, mi okozza az okuláris melanomát, de feltételezhető, hogy az UV-sugárzásnak kitettség szerepet játszik benne.

A teória még bizonyításra vár, mindenesetre a kockázati tényezőket a kutatók azonosították. Nagyobb veszélyben vannak a halvány bőrű, világos hajú és szemű emberek, s az úgynevezett diszpláziás nevus szindrómában szenvedők: ez az állapot kóros anyajegyeket, foltokat okoz. Az oculodermalis melanocytosis-ban szenvedők, mely szintén egy ritka állapot, megnövekedett és kóros pigmentációt okoz a szemen, illetve annak környékén.

Az okuláris melanoma tünetei

Bizonyos esetekben nincsenek észrevehető jelei a problémának, különösen a korai szakaszban. A legtöbbször az optikus veszi észre, hogy valami nincs rendben, egy rutin szemvizsgálat során. A tünetek között szerepelhet a homályos látás; foltok, kis, lebegő pontok a látótérben; az írisz színének megváltozása, vagy sötét folt az íriszen; a szem vörös, illetve fáj; a szemek kiállóak; a periferiális látás elvesztése.

szem43

A biopszia az okuláris melanoma esetében nem mindig szükséges. Az első teszt, amelyet elvégeznek a páciensen, az oftalmoszkópia, amellyel alaposabban és mélyebben meg tudják vizsgálni a szemet. Ez egy speciálisabb eszköz annál, amit az optikus vagy az orvos használ, de a vizsgálat fájdalommentes.

Ultrahanggal is meg lehet vizsgálni a szemet, amellyel a környező struktúrákba is alaposabban belepillanthat a szakember. Ilyenkor zsibbasztó hatású szemcseppet kap a páciens, hogy a vizsgálat ne legyen annyira kellemetlen. Megkérhetik, hogy többször és különböző irányba nézzen, így ellenőrizve minden látásszöget.

Ez az ultrahang nagyjából 15 percet vesz igénybe. MRI-t és CT-t lehet végezni, ha fennáll a gyanú, hogy a rák a szemen túl is terjed. A máj az egyik, amelyen áttétet képezhet a szem rákos megbetegedése.

Az okuláris melanoma kezelése

A betegség kezelése attól függ, hogy mely részét érinti a daganat a szemnek, valamint hogy képezett-e áttétet a rák a test más részein. A műtét sok esetben elkerülhetetlen, amely azt is jelentheti, hogy a szem egy részét vagy az egész szemet eltávolítják.

Nagyméretű tumor esetén, ha más kezelési lehetőség nincs, szükséges az egész szem kivétele. Ilyen esetekben mesterséges szemet kap a beteg: ezek ma sokkal élethűbbek, mint valaha. Általában 4-6 látogatás szükséges az orvosnál, mire a megfelelő szem elkészül, és azt be is tudják helyezni.

gumikesztyu5

Fontos, hogy azt képzett és tehetséges szakember készítse, ennek alapján érdemes műszem-készítőt választani. A sugárkezelés is gyakori a szem melanoma esetében. Lehet önmagában ez az egyedüli kezelés, de a műtét utáni terápia is.

Két típusa van: a külső és belső. Mindkettő specifikus energiatípust használ, hogy a rákos sejtek aktivitását megszüntesse, és megakadályozza a sejtosztódást. A külső sugárzás a tumort kívülről célozza meg, és minimálisan károsítja a környező szöveteket.

A belső sugárzás, melyet gyakran plakk brachyterápiának neveznek, azt jelenti, hogy a tumor mellé egy implantátumot helyeznek, amely általában 7 napig marad a helyén, majd kiveszik. A sugárkezelés hatékony az okuláris melanoma esetében, de mellékhatásokkal jár.

A vörös, száraz szem gyakori. Szürkehályog is járhat vele, melyet műtéttel lehet eltávolítani. A sugárkezelés mellékhatása lehet a szempillák elvesztése vagy megrövidülése. Kevésbé gyakori, de előfordulhat a látóideg károsodása, glaukóma és kóros vérerek a retinán.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.