Onkoteam a rákgyógyításban – Fókuszban dr. Dank Magdolna, az év onkológusa

Dr. Dank Magdolna a Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető főorvosa, egyetemi docens. Elkötelezett gyógyító, aki orvosi hivatása elválaszthatatlan részének tartja a kommunikációt, nemcsak a közvetlen betegkapcsolatokban, hanem a tudományos munkában is példamutató ismeretterjesztő.

Az elmúlt esztendőben a Magyar Rákellenes Liga az „Év onkológusa” címet adományozta a köztiszteletben álló szakembernek. A napidoktor.hu főszerkesztőjének, G. Németh Györgynek a kérdéseire válaszolt:

napidoktor.hu: Évtizedes tapasztalatai a rákgyógyításban meghatározóak a napi munkájában. Hogyan kezdődött?

Dr. Dank Magdolna: Tudom, ez manapság nem hagyományos, de én medica koromtól kezdve Semmelweis Egyetem polgára vagyok. Az egyetemi elvárások meghatározóak a mindennapi munkában, hiszen az oktatáshoz, kutatáshoz és a gyógyításhoz egyaránt követni kell az irodalmat, és amit lehet, azt a gyakorlatba is be kell vezetni. Az első szakvizsgám belgyógyászatból lett, és a váltás a klinikai onkológia felé kihívásként jelent meg, mikor áthívtak a Radiológiai Klinikára, ami később felvette a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika nevet. Az itt kialakított onkológiai ellátás az egyetem egyik meghatározó onkológiája lett.

napidoktor.hu: A  rákgyógyítás lehetőségei – módszerei, eszközei – folyamatosan alakulnak, fejlődnek. Az Ön felfogása, szakmai hozzáállása is változik?

Dr. Dank Magdolna: A gyógyítás fontos eleme a flexibilitás. Azok a gyógyszerek, melyek korábban a standard részei voltak, ma már nincsenek rajta a kezelési palettán, de van, hogy régi szerek kerülnek vissza, akár más indikációban. A szemlélet is sokat változott, és ezt el kell sajátítani ahhoz, hogy szakmai sikereket lehessen elérni. Mégis, fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyítás nem tanulható meg az internetről! Az ismeretek megszerzésében ugyan sokat jelent, hogy szinte minden rajta van a világhálón, de bölcs mértékletességet igazán a szakmai gyakorlatra, a megszerzett rutinra lehet építeni.

kemoterapia

napidoktor.hu: Nagyon sok információ éri a betegeket a kezelés, a gyógyulás kapcsán, szakember nélkül azonban könnyen elveszhet az érintett. Kire, mire hallgasson az érintett?

Dr. Dank Magdolna: Ez a kérdés messze túlmutat a gyógyítás kérdésén, hiszen számos tényező befolyásolja. Az, hogy kinek milyen a neveltetése, edukációja, hite, világnézete, családi baráti támasza stb. nagyban befolyásolja, hogyan alakítja ki a véleményét. Egyéntől függ, hogy ki mennyit akar tudni a betegségéről, a diagnosztika és a kezelés lehetőségeiről, ezt nem lehet befolyásolni. Az onkológiai kezelés megtervezés és kivitelezése sokszakmás csapatmunka.

Nem véletlen, hogy a diagnosztikus algoritmus, ill. a kezelési terv felállítását un. multidiszciplináris team, vagy más néven onkoteam végzi, melynek a munkájában számos szakember vesz részt. Ha a páciens igényli, részt vehet ezeken az üléseken, és akkor alkalma van pl. megkérdezni a patológust, mit látott a mikroszkópban, milyennek tartja a tumor biológiai viselkedését, vagy a képalkotó szakember vélemény is kikérhető, mely szervekbe adott esetleg a daganat áttétet, stb.

napidoktor.hu: A technikai, technológiai fejlesztés eredményeinek minél gyorsabb felhasználása érdeke a betegnek és az orvosnak is. Mennyire követhetőek az új orvostechnikai eszközök , a speciális – orvosi célú – tápszerek, étrend kiegészítők az alkalmazás területén?

Dr. Dank Magdolna: Információ özön éri a beteget orvost egyaránt. Jó, ha a szűkebb területét a szakorvos tudja követni. Számomra fontos ismerni a pontos hatásmechanizmust, és tájékozódom a gyártó felől is. A referencia nagyon fontos dolog, és aki ilyet nem tud felmutatni, annak a termékével nagyon távolságtartónak kell lenni.

rakos-daganat

napidoktor.hu: A szakember véleménye, a beteg szempontjából mérvadó. A rákgyógyító orvos tapasztalatai és tanácsai megkérdőjelezhetetlenek?

Dr. Dank Magdolna: Pont az előzőekben beszélgettük a flexibilitás kérdéséről. A kialakított orvosi véleményt is számos tényező befolyásolja, a szakmai ismereteken kívül pl. a finanszírozás nyújtotta lehetőségek, a jogszabályi háttér, a kísérő betegségek megléte és kezelhetősége, néha a földrajzi távolság- képes-e bemenni a beteg a kezelésre, stb.

Egy vélemény készülhet csak a leletek ismeretében, és kialakítható a beteggel történt konzultálás után A kettő akár eltérő is lehet, hiszen a második esetben már szempont a beteg preferencia is, vagy, megismerhető pl. az együttműködési készség. Ebből adódóan a válasz is egyértelmű: lehetnek egy véleménnyel kapcsolatban kérdőjelek. De ez így van az élet minden területén.

napidoktor.hu: „Az év onkológusa” elismerés mennyiben segít abban, hogy jobban meghallják, amit mond?

Dr. Dank Magdolna: Az elismerés azoktól jött, akikért dolgozom, a betegektől, ezért számomra kiemelkedő az értéke. De nem hiszem, hogy egy díj megléte a szavak erejét növelné, vagy csökkentené – ez a „népszerűségi mutatón” javított, a betegek is büszkék voltak rá, hogy az év onkológusa gyógyítja őket.

DrDankMagdolna1Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem klinikai onkológus professzora szerint a daganatos megbetegedések esetén a kezelés maximális hatékonysága mellett a kellemetlen, fájdalmas mellékhatások mérséklésére és megelőzésére is figyelmet kell fordítani. A természetes eredetű hatóanyagokról szóló előadásai nagy érdeklődést keltenek szakmai és betegkörökben is. Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság nagykövete, valamint Dr. Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) igazgatója jelenlétében tartott tavalyi rendezvényen példaértékű olasz-magyar együttműködésről is szó volt, amelynek célja innovatív orvostechnikai eszközök bevezetése a közép-kelet-európai régió több országában, valamint szoros együttműködés kiépítése a magyar egyetemekkel és onkológus szakemberekkel. A HC Welth koordinálásával olaszországi egyetemek, kutatóintézetek terveznek orvos szakmai együttműködéseket Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban.

HCWELTH4

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.