Odafigyeléssel korán felismerhető a rák

Odafigyeléssel korán felismerhető a rák, ezért is nagyon fontos a daganatos megbetegedésre figyelmeztető jelek ismerete – mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke hétfőn az M1-en.

Foto:123rf.com


Rozványi Balázs hozzátette: a daganatos megbetegedés gyanúját felvetheti egy szemölcs vagy anyajegy megváltozása, indokolatlan fogyás, nyelési problémák, állandósult köhögés vagy rekedtség, duzzanat vagy csomó észlelése, hosszú idő alatt sem gyógyuló fekély, vagy seb, széklet- vagy vizeletváltozás gyakoriság vagy állag tekintetében, illetve, ha valakinél indokolatlan vérzés jelentkezik.

Ha két héten túl fennáll bármelyik tünet, ajánlott orvoshoz fordulni – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy

nagyon fontos az önvizsgálat és rendszeres szűrésen való részvétel.

Mint mondta, a koronavírus elsősorban a gyenge immunrendszerűeket támadja, így különösen veszélyeztettek a daganatos betegek, hiszen az immunrendszerük jóval gyengébb az átlagnál. Az idős korú, daganatos betegek duplán veszélyeztettek, és különösen körültekintőeknek kell lenniük – hívta fel a figyelmet.

Foto:123rf.com

Magyarországon évente átlagosan 80 ezer embernél alakul ki rákbetegség,

amely a második vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek mellett. A vezető daganatos megbetegedések a nőknél az emlőrák, a tüdőrák és a vastagbélrák, míg a férfiaknál a tüdőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák – közölte Rozványi Balázs.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.