Mindent a rákról – Könyv részletek – 1. rész

Részlet-sorozat a világhírű könyvből a napidoktor.hu-n! Rendszeresen olvashattok Siddhartha Mukherjee – Betegségek betegsége – Mindent a rákról című könyvéből különböző részleteket.

A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól minden évben Nemzeti Rákellenes Napot szervez április 10-én dr. Dollinger Gyula (1849-1937) sebészprofesszor, egyetemi tanár születésnapján, akinek a nevéhez fűződik a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása, valamint a rákregiszter létrehozása, amely a magyarországi daganatos megbetegedések tudományos feldolgozását indította el.
A Nemzeti Rákellenes Nap célja, hogy a társadalom minden rétegét bevonják a rák elleni küzdelembe, s felébresszék az egyének felelősségét önmaguk iránt.
A napidoktor.hu az eseményhez kapcsolódóan sorozatot indít, melyben részleteket közöl a Magyarországon közelmúltban megjelent világhírű könyvből: A Betegségek betegsége – Mindent a rákról című könyv szerzője, Siddhartha Mukherjee, a columbiai egyetem onkológus kutatóorvosa.
A nem mindennapi lenyűgöző olvasmány a szakma és a nagyközönség kitüntető elismerését vívta ki az egész világon: elnyerte a Pulitzer-díjat, a Könyvek egy jobb életért díjat, a Guardian első könyveseknek járó díját, a Time Magazin pedig minden idők legjobb 100 könyve közé választotta.

Magyarországon a Libri Kiadó jelentette meg, már kapható a könyvesboltokban.

1.rész
„A betegség az élet sötét oldala, a kínosabbik; a terhesebb állampolgárság. Ugyanis minden ember kettős állampolgársággal születik, egyaránt polgára az egészség és a betegség birodalmának. Bár mindannyian szívesebben használjuk az egészség útlevelét, előbb-utóbb valamennyien rákényszerülünk, hogy ha rövid időre is, de átlépjünk a másik királyság állampolgárának szerepébe. (Susan Sontag)
Ez a könyv a rák története; egy ősi betegség krónikája, amelyről valaha csak titokban sugdolózva beszéltek. Egy titokzatos kóré, amely az idők során olyan halálos alakváltó entitássá lényegült át, amelyet mindent maga alá gyűrő orvosi, tudományos és politikai potenciálja miatt generációnk pestiseként szokás emlegetni. Ez a könyv a szó szoros értelmében a rák „életrajza” – kísérlet arra, hogy belelássunk a betegség „elméjébe”, megértsük a személyiségét, és lerántsuk a leplet a viselkedéséről.
Végső célom annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy elképzelhető-e a jövőben a rosszindulatú daganatok legyőzése. Lehetséges-e, hogy egyszer és mindenkorra kiirtsuk testünkből és társadalmunkból a rákot? Nem egyetlen betegségről van szó, hanem többféle kórról. Azért ragasztjuk rá mindegyikre a „rák” szót, mert van egy rendkívül lényeges közös tulajdonságuk: a sejtek abnormális szaporodása.
Emellett a biológiai sajátosság mellett ott vannak azok a mélyen gyökerező kulturális és politikai vonatkozások is, amelyek a rák számos megtestesüléséhez kapcsolódnak, és szükségszerűvé teszik a sokféle betegség azonos megközelítését. A rosszindulatú daganatok összes változatának áttekintése lehetetlen, de megkíséreltem kitérni a kór négyezer éves történetének főbb tárgyköreire… Itt is voltak győzelmek, veszteségek, hadjáratok, hősök, felfuvalkodott hadvezérek, túlélők és ügyeskedők – és elkerülhetetlenül voltak sebesült, megbélyegzett majd elfeledett áldozatok is.
Végül lassan alakot öltött maga a rák is, vagy ahogyan egy XIX. századi sebész írta egy könyv előlapjára: „minden betegségek császára, maga a halál”.

Folytatása következik!

mindent_a_rakrok_konyv30011

Siddhartha Mukherjee – Betegségek betegsége – Mindent a rákról

614 oldal, 4990, -Ft

Libri Könyvkiadó, 2013.

Forrás: