Ki hitte volna? – Apró rovarok fedhetik fel a rák titkait

Kiderült, mi történik még a szervezetben

Nem a kontrollálatlan növekedés az egyetlen módja annak, hogy a rák pusztítást végezzen az emberi szervezetben. Ezen, szabadon osztódó sejtek halmazai bizonyos kémiai anyagokat is kibocsátanak.

Kinek ne lenne ma már ismerős, hogy a rák mekkora károkat okozhat az ember szervezetében? 

Ám nem az ellenőrizetlen növekedés az egyetlen módja annak, hogy ez a daganatos betegség pusztítást végezzen a testben. Ezen, szabadon osztódó sejtek halmazai ugyanis olyan kémiai anyagokat is felszabadítanak, amelyek távolról váltanak ki károsodást. Nem egyszerű azonban megállapítani, miként károsítják a távol levő, egészséges szöveteket.

Fotó: 123rf.com

A biológusok most apró rovarokhoz fordultak segítségért, hogy megválaszoljanak bizonyos kérdéseket. Ezen rovarok teste természetesen nem olyan komplex, mint az emberi szervezet, ám fontos génjeink és szervi funkcióink közösek.

A gyümölcsökre szálló, miniatűr muslincák már ma is kulcsfontosságú állatoknak számítanak a genetikai kutatásban. Mivel életük nagyjából 7 hétig tart, a kutatók rövid időn belül akár több generáción keresztül is képesek nyomon követni a mutációk hatásait. A szakemberek rajtuk keresztül azt is megtudhatják, hogy a rosszindulatú daganatok által felszabadított kémiai anyagok miként károsíthatják a szervezet szöveteit, amelyek nincsenek közel a rákhoz.

A muslincákkal kapcsolatos, közelmúltbeli felfedezés a vér-agy gátról tárt fel értékes információkat. Ez határozza meg, mely molekulák jutnak el az agyba.

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói kiderítették, hogy az apró rovarokban lévő rosszindulatú daganatok interleukin 6-ot (IL-6) szabadítanak fel, egy gyulladásos kémiai anyagot, amely lebontja ezt az igen fontos gátat.

Fotó: 123rf.com

Azt is kimutatták, hogy a rákos daganatok hasonlóan viselkednek az egerekben is. Majd amikor a tudósok blokkolták az IL-6 hatását, a muslincák és az egerek is tovább éltek. Még ha fenn is maradnak a rákos sejtek, csökkenhet az interleukin 6-hoz kapcsolódó károsodás.

Mindez különösnek hathat, hiszen a muslincák és az egerek csupán távoli rokonai egymásnak – és az embereknek -, s a felfedezés jelentőségét az emberi szervezet rákos megbetegedései szempontjából nem állapították meg. Az egyik akadály az, hogy az interleukin 6-nak számos fontos, normális funkciója van, amelyek összefüggnek az egészséggel.

A kutatóknak még rá kell jönniük, hogyan célozzák meg csupán az IL-6 nem kívánt vér-agy gát hatásait.

Rákkutatás: a daganattipusok kezelésének változásai

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.