Hatalmas áttörés a végbélrák gyógyításában

Amerikai tudósok olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely elősegítheti a végbélrák gyógyulását.

A kísérletben részt vevő 18 páciensnek eltűnt a daganat a szervezetéből, és a betegségük nem igényelt további kezelést. Ezt az endoszkópos, az MRI- és a PET-vizsgálatok is megerősítették. A dostarlimab nevű, jelenleg még kísérleti stádiumban lévő gyógyszer fő tulajdonsága, hogy segít az immunrendszernek a daganatos sejtek azonosításában, ezáltal könnyebben legyőzhető a kór.

Luis Alberto Diaz, a vizsgálatot vezető orvos arról tájékoztatott, hogy ez az első olyan kísérlet a végbélrák gyógyítására, amely során minden egyes beteg remisszióba került, ráadásul káros mellékhatást sem tapasztaltak – számol be a The New York Times nyomán a Vg.hu.

daganatos sejtek

Fotó: 123rf.com

A terápia fél éven át tartott, és háromhetente 500 milligrammos dózist kaptak a készítményből. Egy adag 11 ezer dollárba került. A résztvevők egyébként rezisztensek voltak a kemoterápiával és a sugárzással szemben, ezért számukra életmentő volt a gyógykezelés, és még a legjobb esetben is ki kellett volna műteniük a végbelüknek egy részét.

Az előzetes eredményeket június 5-én hozták nyilvánosságra, két éves megfigyelés után, de a páciensek életútját továbbra is nyomon követik, és a hosszabb távú következtetéseket később vonják le.

Olvasd el ezt is!

Fertőzhet a vastagbélrák vagy a végbélrák?

Forrás: Napidoktor.hu