Bőrdaganat: sebnek, pattanásnak is álcázhatja magát

Melanoma nem csak meglévő anyajegyekből alakulhat ki, mellette pedig léteznek a bőrdaganatok egyéb formái is, melyek sokszor szokatlan formában és testrészeken is megjelenhetnek. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyászt, az Anyajegyszűrő Központ orvosát arról kérdeztük, hogy milyen jelekre, elváltozásokra figyeljünk az anyajegyek önvizsgálata során?

A teljes testfelületet ellenőrizze!

A melanoma a bőrben lévő pigmentesejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Tévedést tehát azt gondolni, hogy az önvizsgálat során csak az anyajegyeinket kell ellenőrizni, ellenkezőleg, az egész testfelületet gondosan át kell vizsgálni.
Mire figyeljünk?
Havonta egyszer vizsgáljuk át a teljes testfelületet, ellenőrizzük, hogy nem jelent-e meg rajta valamilyen folt, elváltozás vagy kinövés.

A melanoma mellett más típusú bőrdaganatok is léteznek

Ilyen elváltozás például az amelonatikus melanoma, a bazalióma, a napfény okozta keratózis vagy alaphámrák.
Mire figyeljünk?
– halvány rózsaszín-vöröses árnyalatú bőrkinövés, apró sérülésre, gyógyulófélben lévő pattanásra emlékeztethet,
– lassan növekvő, kisebesedő gyöngyházfényű folt vagy növedék,
– érdes, durva felszínű hámló vörös folt,
– erősen hámló, gyulladtnak tűnő képződmény, mely váladékozhat.

Az anyajegyek elváltozásai

Az ABCDE-szabály már sokak számára ismerős, a havonkénti önellenőrzés során mindenki gondosan átvizsgálja a már meglévő anyajegyeit, és tudja, hogy az alábbiakra kell figyelnie: az anyajegy alakjának, határának, színének, méretének és felszínének megváltozása.
Mire figyeljünk?
Bőrdaganat nem csak a napnak kitett testrészeken, hanem például a hajas fejbőrön, a köröm alatt, fül mögötti területen, szemhéj alatt és a nyálkahártyán is kialakulhat. Az önellenőrzés során ezekről a területekről se feledkezzünk meg!

A lábaira külön ügyeljen!

A lábakon is kialakulhat bőrdaganat, ez azért különösen veszélyes, mivel rendszerint csak későn kerül felismerésre. A havonkénti önellenőrzés során fontos, hogy erről a területről se feledkezzünk meg, ám itt más szempontok alapján is fontos vizsgálódni.
Mire figyeljünk?
Nehezen gyógyuló elváltozás, fekély, sérülés a lábon. Egy területen a bőr színének megváltozása, vérzés a lábfejen vagy a köröm alatt.

Fontos, hogy ha a havonta elvégzett önellenőrzés során nem látunk olyan tünetet, ami aggodalomra adhat okot, akkor is vegyünk részt legalább évente egyszer bőrgyógyász által végzett teljes testtérképes anyajegyszűrésen. Így a szakember korai stádiumban kiszűrheti az elváltozásokat.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.