Az Országos Onkológiai Intézetben csökkent a várakozási idő

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) géppark-fejlesztésének köszönhetően csökkentek a várólisták – közölte az intézmény.

Az intézményben megújult a sugárterápiás géppark, három új besugárzó gép került az intézetbe és egy úgynevezett CyberKnife, ami egy robotkarral összekapcsolt lineáris gyorsítós rendszer, ahol a sugárnyaláb csaknem tetszőleges pozícióból, extrém pontossággal irányítható a test bármely részén elhelyezkedő daganatra. A CyberKnife a fotonterápiában a jelenleg elérhető legmodernebb és legprecíziósabb eszköz, amellyel lerövidíthető a kezelési idő, és hatékonyabbá tehető a besugárzás.

A daganatos betegek kezelésében a sugárterápia a második leggyakrabban alkalmazott terápiás eljárás, amelynek célja a rosszindulatú daganat elpusztítása, a daganatnövekedés megfékezése és a fájdalomcsillapítás. Az intézetben történt fejlesztések befejeződése után február elejétől teljes kapacitással dolgozik mindegyik gép. Az OOI sugárterápiás részlegén évente közel 9000 beteg besugárzását végzik, jelenleg naponta 540 beteg kezelése folyik az intézetben.

A CyberKnife készüléken elindult kezelések alkalmazása az agyi sugársebészeti és frakcionált kezeléseknél, gerinctumor, prosztatarák, és fej-nyaki reirradiációs eseteknél történik. Az intézetben jelenleg a kuratív eseteknél (teljesen daganatmentes állapota elérése) a gyorsítókon az előjegyzési idő a régebbi gépeken 1 nap, míg a három új gépen 5-6 nap. A palliatív besugárzás előjegyzési ideje ugyancsak rövidebb mint egy hét, ami azt jelenti, hogy az intézetben jelenleg nincs sugárterápiás várakozási idő – közölte az OOI.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.